Ελεύθερος ο Ασάνζ με συμβιβασμό και ομολογία ενοχής

Ελεύθερος ο Ασάνζ με συμβιβασμό και ομολογία ενοχής

Συντάκτης: Deasy @ 25.06.2024

Με ομολογία ενοχής για το κακούργημα της δημοσιοποίησης κρατικών μυστικών, η οποία όμως έχει τυπικό χαρακτήρα, κλείνει για τις ΗΠΑ η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του Wikileaks.

Ο Ασάνζ, ο οποίος κρατείτο σε βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας για 1.900 ημέρες, αφέθηκε ελεύθερος και πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα της πόλης Σαϊπάν στα νησιά Μαριάνα στον Ειρηνικό. Πρόκειται για αμερικανικό έδαφος και το σημείο επελέγη λόγω της εγγύτητάς του με την Αυστραλία, όπου διαμένει η οικογένεια του Ασάνζ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Ασάνζ θα παραδεχθεί την ενοχή του, θα καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών, αλλά δεν θα εκτίσει ούτε ημέρα ποινής, καθώς θα προσμετρηθούν τα πέντε χρόνια που έχει παραμείνει έγκλειστος στις βρετανικές φυλακές.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Ασάνζ αναμένεται να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει στην Αυστραλία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Wikileaks προκάλεσε με τις διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ, οργή στην Ουάσιγκτον που απαίτησε το κεφάλι του Ασάνζ. Το 2016 δημοσιοποιήθηκαν μηνύματα υψηλόβαθμων μελών του Δημοκρατικού Κόμματος που όπως είχε ειπωθεί τότε, είχαν υποκλαπεί από Ρώσους hackers και είχαν διοχετευτεί για δημοσίευση στο Wikileaks. Το 2012 η Σουηδία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ για μια υπόθεση βιασμού και εκείνος ζήτησε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και ο Ασάνζ παρέμεινε στην πρεσβεία για 7 χρόνια. Ακολούθησε η έξωσή του από την πρεσβεία και η σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές που του επέβαλαν ποινή φυλάκισης ενός έτους για παραβίαση των περιοριστικών όρων σχετικά με την υπόθεση του βιασμού. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του με την κατηγορία της δημοσιοποίησης απόρρητων πληροφοριών. Εάν η Βρετανία προχωρούσε στην έκδοσή του ο Ασάνζ θα ήταν αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 170 ετών (δηλαδή ισόβια). Ακολούθησε μια έντονη νομική μάχη μεταξύ των ΗΠΑ και των δικηγόρων του Ασάνζ και όλο αυτό το διάστημα ο επικεφαλής του Wikileaks κρατείτο σε φυλακές υψίστης ασφαλείας με μία μόνο ώρα την ημέρα έξω από το κελί του.