Κάνει πάρτι το πειρατικό αθλητικό περιεχόμενο στην Ελλάδα

Κάνει πάρτι το πειρατικό αθλητικό περιεχόμενο στην Ελλάδα

1 στους 5 Έλληνες έχει παρακολουθήσει αθλητικό περιεχόμενο από παράνομες πηγές.

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 13.06.2024

Τις κορυφαίες θέσεις ως προς την κατανάλωση πειρατικού αθλητικού περιεχομένου καταλαμβάνει η Ελλάδα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO). Τόσο στο σύνολο του πληθυσμού, όσο και στο νεανικό κοινό η χώρα μας εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στην παρακολούθηση αθλητικών αγώνων από παράνομες πηγές, καθώς η τελευταία μελέτη του EUIPO εστιάζει ιδιαίτερα στη σχέση αθλητικών γεγονότων και πειρατείας, όπως επίσης στα προϊόντα απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού.

Με τίτλο «Αθέμιτο παιχνίδι», βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι εκατομμύρια ευρωπαίοι καταναλωτές παρακολουθούν παράνομα αθλητικές διοργανώσεις και αγοράζουν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού, με την συνολική εκτιμώμενη απώλεια για τους νόμιμους κατασκευαστές να εκτιμάται σε επίπεδα άνω των 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τη χώρα μας, όπου το φαινόμενο της πειρατείας εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα έντονο, το 20% των Ελλήνων καταναλωτών έχει αποκτήσει πρόσβαση ή έχει παρακολουθήσει περιεχόμενο σε live streaming από παράνομες διαδικτυακές πηγές για αθλητικά γεγονότα, με το αντίστοιχο ποσοστό των νέων ηλικίας 15-24 ετών να είναι 41%. Επιδόσεις που μας φέρνουν στην δεύτερη (πίσω μόνο από τη Βουλγαρία) και στην τρίτη θέση (πίσω από Βουλγαρία και Ισπανία), αντίστοιχα. Στις παραπάνω κατηγορίες ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12% και 27%, αντίστοιχα.

Στα προϊόντα απομίμησης, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως προς το ποσοστό των νέων Ελλήνων ηλικίας 15-24 ετών που αγόρασαν εν γνώσει τους προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού στο διαδίκτυο, το οποίο αγγίζει το 18%. Ως προς τις απώλειες εσόδων για την Ελλάδα εκτιμώνται σε επίπεδα άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ποσοστό 11,3% επί των νόμιμων πωλήσεων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία και σε απόλυτους αριθμούς η Γαλλία εμφανίζεται πρωταθλήτρια, με τις απώλειες να ξεπερνούν τα 143 εκατομμύρια και ακολουθείται από την Αυστρία (107 εκατομμύρια) και την Ολλανδία (96 εκατομμύρια).

Η μελέτη σημειώνει και τις προσπάθειες που γίνονται στην Ευρώπη κατά των παραποιημένων προϊόντων, αναφέροντας την επιχείρηση Fake Star, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 8 εκατομμυρίων πλαστών αντικειμένων αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ και τη σύλληψη 264 ατόμων. Η επιχείρηση, που συντονίστηκε από την Europol και ηγήθηκε η ισπανική και η ελληνική αστυνομία μαζί με την ενεργή συμμετοχή υπηρεσιών και αρχών από 18 χώρες, αποκάλυψε όχι μόνο δραστηριότητες παραποίησης/απομίμησης αλλά και οργανωμένου εγκλήματος, όπως το λαθρεμπόριο και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.