Ο ΟΤΕ δημιουργεί το νέο του Μουσείο στην καρδιά της Αθήνας

Ο ΟΤΕ δημιουργεί το νέο του Μουσείο στην καρδιά της Αθήνας

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 23.05.2024

Την απόφασή του για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου διεθνών προδιαγραφών στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ. Το νέο Μουσείο θα στεγάζεται σε μέρος του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην οδό Πατησίων 85 και θα αποτελέσει ένα μοναδικό έργο, που θα πληροί όλους τους όρους βιωσιμότητας. «Με το Μουσείο επιστρέφουμε εκεί που γράφτηκε η ιστορία της τεχνολογικής εξέλιξης της Ελλάδας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, καθώς το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1954. «Το Νέο Μουσείο δεν θα είναι μόνο ένα μουσείο αντικειμένων, αλλά ένα μουσείο εμπειριών. Ένα μουσείο καινοτομίας και εκμάθησης της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών, της οποίας ο Όμιλος ΟΤΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, προσθέτοντας ότι θα αποτελέσει ένα «Μουσείο για τις επόμενες γενιές».

Στόχος της διοίκησης του Ομίλου είναι το νέο Μουσείο, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στη φάση της μελέτης του έργου, να λειτουργήσει ως πολιτιστικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την Αθήνα και καταλυτικός παράγοντας για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής. Συνολικής έκτασης 5.000 τ.μ., με διπλάσιους εκθεσιακούς χώρους σε σχέση με το υφιστάμενο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στην Κηφισιά, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Ήδη εδώ και τρία χρόνια ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ξεκινήσει εργασίες ενίσχυσης του κτιρίου ΥΜΑ – ΝΥΜΑ συνολικά στα πιο σύγχρονα πρότυπα, με τις αρχιτεκτονικές και μουσειολογικές μελέτες να ολοκληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες. Με την ολοκλήρωσή του, εκτός από τους χώρους μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, το Νέο Μουσείο θα προσφέρει έναν ισόγειο χώρο πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο, εστιατόριο, καφέ και χώρους εκδηλώσεων και εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η δημιουργία του Μουσείου θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους παρακάτω άξονες:

-        ένα μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, είτε μέσω φυσικής παρουσίας είτε μέσω ψηφιακής

-        ένα πολιτιστικό τοπόσημο για την Αθήνα, σημείο συνάντησης και τόπο ανταλλαγής ιδεών, αναβαθμίζοντας παράλληλα την περιοχή

-        ένας χώρος που θα προσφέρει ένα διαδραστικό ταξίδι μάθησης γύρω από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών μέσα από διαφορετικές οπτικές (ιστορικά, κοινωνικά, εταιρικά)

-        ένας πολυχώρος με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές αίθουσες, χώρους ψυχαγωγίας, ένα ισόγειο πολυχρηστικό χώρο, πωλητήριο, εστιατόριο και καφέ

-        ένα Μουσείο που θα συνδυάζει ποικιλία προγραμμάτων, φιλοξενώντας στους χώρους του εκθέσεις και εκδηλώσεις, ενώ θα προσφέρει στον επισκέπτη διαφορετικές εμπειρίες σχετικές με την επικοινωνία, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία

Ως ένα έργο-γέφυρα του παρελθόντος με το μέλλον χαρακτήρισε το νέο Μουσείο ο Μπάμπης Μαζαράκης,  Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, αλλά και πρόεδρος της ΟΤΕ Estate, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Κούρκουλας, που έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική μελέτη του Μουσείου σημείωσε ότι τα κτίρια του ΟΤΕ είναι στην πλειονότητά τους έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων, γεγονός που δημιουργεί μια επιπλέον ευθύνη στους ανθρώπους που θα τα διαχειριστούν στη νέα τους εποχή.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου για το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ.

Ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει ήδη ένα Μουσείο. Πρόκειται για Μουσείο Τηλεπικοινωνιών που λειτουργεί από το 1990 στη Νέα Κηφισιά, διατηρώντας και εκθέτοντας σημαντικές συλλογές, στενά συνδεδεμένες με την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ, καθώς και με την ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξη της κοινωνίας. Παράλληλα, στηρίζει την μάθηση, την ψυχαγωγία και τη δημιουργικότητα μέσα από δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για σχολεία και οικογένειες, που γίνονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ είναι ένα εταιρικό τεχνολογικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη, ενώ είναι μέλος 4 μεγάλων διεθνών οργανισμών (ICOM, CECA, CIMUSET, TICCIH). Τα τελευταία 10 χρόνια, το Μουσείο έχει δεχθεί περισσότερους από 300.000 επισκέπτες, ψηφιακά και με φυσική παρουσία, ενώ φιλοξενεί περισσότερα από 280 εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις κάθε έτος.

«Μέσα από τη λειτουργία του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, εδώ και 34 χρόνια, ο Όμιλος ΟΤΕ διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά, ως πρωτοπόρος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας. Το Νέο Μουσείο, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, αποτελώντας  τόπο συνάντησης στην καρδιά της Αθήνας. Με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και πρακτικών, θα αναδεικνύει τις τεχνολογίες τους χθες, του σήμερα και του αύριο, ενώ θα σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Μία εποχή που θα γεφυρώνει την κληρονομιά του παρελθόντος με τη βιώσιμη τεχνολογία του μέλλοντος», σχολίασε από τη δική της πλευρά η κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ.

 

Κτιριακό Συγκρότημα ΥΜΑ-ΝΥΜΑ: η ιστορία και η νέα «σελίδα»

Η κατασκευή του ΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) ξεκίνησε το 1952 στην οδό Πατησίων 85 και ολοκληρώθηκε το 1954, δίνοντας στην Αθήνα εκείνης της εποχής σύγχρονο χαρακτήρα. Αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο έργο τηλεπικοινωνιακής υποδομής, καθώς στέγαζε τη λειτουργία της υπεραστικής σύνδεσης. Αρχιτέκτονας του κτιρίου, ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Κώστας Κιτσίκης.

Σύντομα, οι ανάγκες του συνεχώς αναπτυσσόμενου Οργανισμού ξεπέρασαν τις δυνατότητες του κτιρίου και έτσι το 1961 ξεκίνησε η ανέγερση του ΝΥΜΑ, του πιο ψηλού κτιρίου της Αθήνας την εποχή εκείνη, με ύψος 58,60μ.

Το ΝΥΜΑ αποπερατώθηκε το 1966, δημιουργώντας μαζί με το ΥΜΑ ένα κτιριακό συγκρότημα-σημείο αναφοράς μέσα στην πόλη, μεταξύ των οδών Πατησίων και Γ’ Σεπτεμβρίου. Για πολλά χρόνια, μέχρι τη δημιουργία του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι το 1988, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο του ΟΤΕ και κέντρο της τηλεπικοινωνιακής λειτουργίας της χώρας.

Σήμερα το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ έχει έκταση πάνω από 40.000 τ.μ και αποτελείται από 7 κτίρια, που φιλοξενούν κατά βάση τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κέντρα δικτύων και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.