To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ αφηγείται την ιστορία της επικοινωνίας (και) με ψηφιακά μέσα

To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ αφηγείται την ιστορία της επικοινωνίας (και) με ψηφιακά μέσα

Τιμώμενο Μουσείο για το 2018 από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 10.05.2018

Δεν είναι από τους πρώτους χώρους που έρχονται στο μυαλό μας όταν ακούμε την λέξη Μουσείο. Λόγω συνήθειας η σκέψη μας θα πάει σε άλλα πιο προβεβλημένα, το Μουσείο της Ακρόπολης ή το Αρχαιολογικό Μουσείο, που αφηγούνται την ιστορία της χώρας μας. Όμως μια τέτοια ιστορία, πολύ συνδεδεμένη και με την ελληνική, αφηγείται εδώ και 28 χρόνια το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ. Άλλωστε, η έννοια της επικοινωνίας είναι στενά συνδεδεμένη και με την ελληνική ιστορία, εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια. Από τις φρυκτωρίες, που μετέδωσαν το μήνυμα της νίκης του Τρωϊκού Πολέμου στις Μυκήνες σε μόλις μία νύχτα ή τις Πυρσίες κατά τα Αλεξανδρινά χρόνια.

Μοναδικό στην Ελλάδα, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, αναβαθμισμένο, με περισσότερους χώρους αλλά και με περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες από ποτέ υποδέχεται το κοινό για να αφηγηθεί την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο αλλά και την εταιρική κληρονομιά του ΟΤΕ. Φέτος μάλιστα είναι το Τιμώμενο Μουσείο του 2018 για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), που απονέμει την τιμητική αυτή διάκριση κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου).

Για την φετινή διεθνή ημέρα, με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών προγραμματίζει μία σειρά από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, οικογένειες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που θα φιλοξενηθούν στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του μουσείου.

 

Η συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών

Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με πάνω από 23.000 έγγραφα, χάρτες και φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Τηλεφωνικές συσκευές αντίκες, μορσικοί τηλέγραφοι, σπάνια χειρόγραφα τηλεγραφήματα, ένα μοντέλο του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος», τα telex και οι οπτικές ίνες, οι συσκευές τηλεφωτογραφίας και χιλιάδες τηλεφωτογραφίες, οι ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες, είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που μπορεί να δει όποιος επισκεφθεί το Μουσείο.

Ειδικότερα, οι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει το Μουσείο είναι (πατήστε πάνω στις μικρογραφίες των φωτογραφιών για να τις δείτε σε μεγέθυνση):

-          Αρχαία  Ελλάδα: στον εκθεσιακό χώρο της προηλεκτρικής περιόδου, παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο οι επινοήσεις και εφευρέσεις  των αρχαίων Ελλήνων για τους τρόπους επικοινωνίας με βασικά μέσα τον ήχο και τη φωτιά. Επίσης, παρουσιάζονται τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις της Βυζαντινής περιόδου.

-          Ηλεκτρισμός: Εκθεσιακός χώρος με το χρονολόγιο των εφευρετών που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό και τις σχετικές με αυτόν εφευρέσεις. Παρουσιάζονται οι τρεις μεγάλοι εφευρέτες: Mορς, Μπέλ, Μαρκόνι.

-          Τηλεγραφία: Εκτίθενται αυθεντικά μοναδικά και σπάνια τηλεγραφήματα, αλλά και σχετικός εξοπλισμός (π.χ. αυθεντικό ποδήλατο τηλεγραφητή, τραπέζι τηλεγραφημάτων).

-          Καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος». Παρουσιάζεται μοντέλο μινιατούρα του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος» και το εσωτερικό ενός βαθυσκάφους, με μέρη από ηλεκτρονικά όργανα τεχνολογίας. 

-          Τηλεφωνία. Παρουσιάζονται τηλεφωνικές συσκευές των δεκαετιών 1890 έως 1980. Ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ηχητικά από τον ωρολέκτη, μεταξύ άλλων.

-          Κοινόχρηστη τηλεφωνία. Εκτίθενται παλιοί τηλεφωνικοί θάλαμοι (με κέρματα και κάρτα).

-          Τηλεφωνήτρια. Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά την αυθεντική στολή τηλεφωνήτριας της δεκαετίας 1950, αλλά και το μεταλλάκτη που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη οι τηλεφωνήτριες για να συνδέουν τις τηλεφωνικές γραμμές.

-          Τηλεφωτογραφία. Στην θεματική αυτή, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά αυθεντικά μηχανήματα τηλεφωτογραφίας, ένα εμφανιστήριο τηλεφωτογραφιών του 1949, καθώς επίσης  πρωτότυπα και αντίγραφα τηλεφωτογραφιών από τη σπάνια συλλογή των 13.500 τεκμηριωμένων και ψηφιοποιημένων τηλεφωτογραφιών που έχει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στο αρχείο του.

-          Οι άνθρωποι. Αφιέρωμα στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις τηλεπικοινωνίες από την ίδρυση του Ομίλου ΟΤΕ έως σήμερα.

-          Δορυφόρος. Σε μεγάλη οθόνη video προβάλλεται η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat, ενώ σε  ειδική μακέτα παρουσιάζεται, με φωτεινά σημεία λέιζερ, η πορεία του σήματος από τους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς (Νεμέα και Θερμοπύλες) μέχρι τον δορυφόρο.

-          Ιστορία της τηλεφωνίας. Ακολουθώντας διαδοχικά τα στάδια από τη χειροκίνητη κλήση μέχρι την κινητή τηλεφωνία, ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την εμπειρία μιας τηλεφωνικής κλήσης στο χώρο των αναλογικών τηλεφωνικών κέντρων αλλά και να δει σύγχρονα ψηφιακά κέντρα.

-          Το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας και αξίας έκθεμα είναι το τηλεοπτικό στούντιο του 1967, όπου έγινε η πρώτη μετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης. Κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρία Thomson και λειτούργησε στον 10ο όροφο του συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στην Πατησίων. Χρησιμοποιήθηκε και για  εξωτερικές μεταδόσεις, μεταφερόμενο σε «Βαν», καθώς και για την μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και εκπομπών, από τον Πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης.

-          Κινητή τηλεφωνία. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό χώρο, παρουσιάζεται η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας  ξεκινώντας από την γνωριμία με την τότε νέα αυτή συσκευή, συνεχίζοντας με την απόκτηση  και το «δέσιμο» μαζί της  μέχρι τη σημερινή απαραίτητη σε όλους καθημερινή χρήση της. Περιλαμβάνει πολλά μοντέλα κινητών, όπου αποτυπώνεται η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας.

 

Ψηφιακά μέσα για μια νέα διαδραστική εμπειρία

Εισάγοντας νέες προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Augmented Reality (AR) και το Virtual Reality (VR), οι ανακαινισμένοι χώροι του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Μουσείου ΟΤΕ, προσφέρουν στους επισκέπτες μία νέα εμπειρία, ενισχύοντας τη διαδραστικότητα με τα εκθέματα και τις συλλογές του.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του μουσείου, μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, ή ακόμη να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος».

Αναλυτικά, τα νέα ψηφιακά μέσα ξενάγησης, που έχει υιοθετήσει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών:

•             Augmented Reality (ΑR) Points: Στα 3 σημεία AR που υπάρχουν στο μουσείο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από το tablet του μουσείου να ανακαλύψει την ιστορία του Μορς (Ενότητα ηλεκτρικής περιόδου), να ακολουθήσει τις έξι διαδρομές πόντισης καλωδίων (π.χ Πειραιάς –Σύρος) από καλωδιακό πλοίο, να δει από πρώτο χέρι πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα (Ενότητα: Κοινόχρηστη Τηλεφωνία).

•             Virtual Reality (VR) Points: Με μάσκα VR ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μία εικονική 360ο περιήγηση μέσα στο καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος».

•             Σύγχρονες TV Οθόνες: Στις οθόνες του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, ο  επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο που σχετίζονται με το τηλέφωνο και τη χρήση του ανά τις δεκαετίες, το έργο των ανθρώπων του Ομίλου ΟΤΕ, αλλά και αρχειακό υλικό από τη δορυφορική εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat.

•             Ηχητικά ντοκουμέντα: Ο επισκέπτης ανάλογα με την αίθουσα στην οποία βρίσκεται μπορεί να ακούσει σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα με αφηγήσεις τηλεγραφημάτων μεγάλης ιστορικής αξίας (Ενότητα Τηλεγραφίας), μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την ιστορία και την εξέλιξη του Ομίλου ΟΤΕ (Ενότητα: Ανθρώπινο Δυναμικό), καθώς και την παλιά γνώριμη φωνή της εποχής που έλεγε την ώρα στο κοινό (Ενότητα: Τηλεφωνία). 

 

Εξειδικευμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, ακολουθώντας τις τάσεις στα πρότυπα της άτυπης εκπαίδευσης, υλοποιεί εξειδικευμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, όπως εικαστικά και τεχνολογικά εργαστήρια, προγράμματα με νέες τεχνολογίες, ενημερωτικές συναντήσεις  για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καθώς και θεατρικές παραστάσεις. Δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και όλη την οικογένεια.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά, Τηλ. 210 6201999 –210 6201899

Ιστοσελίδα: www.otegroupmuseum.gr, E-mail: otegroup-museum@ote.gr 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), καθώς και δύο Κυριακές κάθε μήνα  09:00-16:00 (*στο πλαίσιο των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων)

Η είσοδος, για τα προγράμματα ξενάγησης, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Απευθύνονται σε μαθητές προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας & τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κρατήσεις γίνονται μόνο Online.

Μουσειοπαιδαγωγικά  Προγράμματα: Απευθύνονται σε μεμονωμένους επισκέπτες, γονείς και παιδιά.

Επισκέψεις ομάδων – Ξεναγήσεις: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι χρήσιμη προηγούμενη συνεννόηση.