Παίρνει μπρος η εταιρεία οπτικών ινών της ΔΕΗ

Παίρνει μπρος η εταιρεία οπτικών ινών της ΔΕΗ

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 26.06.2024

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που πραγματοποιείται αύριο 27 Ιουνίου αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την απόσχιση των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και την εισφορά τους στην Fibergrid, 100% θυγατρική της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης και τα σχετικά έγγραφα, η Fibergrid θα δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών χονδρικής, με άλλα λόγια επιδίωξή της είναι να αποκτήσει ως πελάτες τους ΟΤΕ, Vodafone και Nova που θα προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους καταναλωτές, δηλαδή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το σχέδιο διάσπασης και τα σχετικά έγγραφα δεν κάνουν λόγο για ενδεχόμενη είσοδο της Fibergrid στη λιανική, ωστόσο τίποτα δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί, αφού τα νομικά κείμενα και το καταστατικό της εταιρείας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Η ΔΕΗ θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό της το δικαίωμα χορήγησης πρόσβασης σε τρίτους στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για την εγκατάσταση οπτικών ινών ή άλλου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Με άλλα λόγια, αν κάποια εταιρεία θέλει να χρησιμοποιήσει την υποδομή της ΔΕΗ για να εγκαταστήσει για παράδειγμα οπτικές ίνες ή κεραίες κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να απευθυνθεί στην ίδια τη ΔΕΗ και όχι στην Fibergrid. Η Fibergrid αναπτύσσει ήδη το δίκτυο οπτικών ινών της στο πλαίσιο επενδυτικού προγράμματος 900 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν 440.000 νοικοκυριά σε 13 Δήμους της Αττικής, ενώ στόχος είναι η κάλυψη 3 εκατ. νοικοκυριών σε όλη τη χώρα. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε η Fibergrid αναζητά μηχανικούς για την επίβλεψη και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Κρήτη.