Τον Απρίλιο ξεκινούν οι εργασίες για το Microsoft Data Center στα Σπάτα

Τον Απρίλιο ξεκινούν οι εργασίες για το Microsoft Data Center στα Σπάτα

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 11.03.2024

Την άμεση έναρξη των πρόδρομων εργασιών για τη μεγάλη επένδυση της κατασκευής του Data Center ανακοίνωσε σήμερα η Microsoft σε συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για το εμβληματικό έργο κατασκευής τριών data centers με συνολικό κόστος που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, το οποίο είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2020 από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.

Όπως ανέφερε στη σημερινή συνάντηση η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κυρία Γιάννα Ανδρονοπούλου, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί ο υπεργολάβος που θα αναλάβει το έργο της κατασκευής, με τα πρώτα έργα να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Η κα Ανδρονοπούλου στην τοποθέτησή της στάθηκε στα πολλαπλά οφέλη που φέρνει η επένδυση του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας, τα οποία είναι ήδη ορατά, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι εργασίες του Data Center. Όπως διευκρίνισε δεν είναι τυχαίο που και άλλες μεγάλες, πολυεθνικές εταιρείες εξήγγειλαν αντίστοιχα σχέδια με εκείνο της Microsoft για την Ελλάδα, αμέσως μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για το Microsoft Data Center πριν 3,5 χρόνια. «Είμαι περήφανη που αποτελεί μια επένδυση που έβαλε την Ελλάδα στο χάρτη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ανδρονοπούλου.

Η Microsoft βρίσκεται ήδη σε επαφή με παρόχους ενέργειας, λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών που έχει μια τέτοια επένδυση. Ενδεικτικά, η δυναμικότητα του διπλού data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW, ενώ εκείνο στο Κορωπί θα είναι δυναμικότητας 9,6 MW,  και θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Microsoft για την Ελλάδα αναφέρθηκε και στο συνοδευτικό πρόγραμμα της επένδυσης, το GR for growth, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ελλήνων στις ψηφιακές δεξιότητες. Ήδη σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60.000 εκπαιδεύσεις, από τον αρχικό στόχο των 100.000, ενώ περίπου 20.000 συμμετέχοντες έχουν λάβει πιστοποιήσεις, πάνω σε συγκεκριμένες δεξιότητες, οι οποίες είναι διεθνώς αναγνωρισμένες.

Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, συνεχίζει να δημοκρατικοποιεί τις ευκαιρίες πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση – με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ήδη, σε  συνεργασία με το ReGenaration η Microsoft Hellas υλοποιεί το AI 360 School που εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1000 άτομα από όλη τη χώρα με στόχο την άμεση απασχόληση τουλάχιστον του 50%. Με ίση εκπροσώπηση γυναικών & ανδρών, το πρόγραμμα απευθύνεται για πρώτη φορά και σε άτομα 45+ με ή χωρίς εκπαιδευτικό υπόβαθρο STEM ή/και επιστήμης υπολογιστών. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη πρωτοβουλία εκπαίδευσης/πιστοποίησης σε τεχνητή νοημοσύνη για τη χώρα.

Το «GRforGrowth 2.0 the AI era», θα εστιάσει σε τρεις πυλώνες: Εκμάθηση, εργασία και καινοτομία, με δράσεις και συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ανάδυση ενός οικοσυστήματος ανθρώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών που θα κάνει πραγματικότητα την υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.