ΗΠΑ εναντίον Amazon

ΗΠΑ εναντίον Amazon

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 26.09.2023

Σοβαρούς νομικούς μπελάδες αντιμετωπίζει από το απόγευμα της Τρίτης η Amazon στις ΗΠΑ, όπου η Επιτροπή Εμπορίου και οι αρχές 17 Πολιτειών κινήθηκαν κατά της εταιρείας κατηγορώντας την για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Σύμφωνα με τους κατήγορους, η Amazon ασκεί πιέσεις στις επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα μέσω της πλατφόρμας της, προκειμένου να μην έχουν παρουσία σε ανταγωνιστικά καταστήματα. "Η Amazon είναι μονοπώλιο και εκμεταλλεύεται τη θέση της με τρόπους που αφήνουν τους αγοραστές και τους πωλητές να πληρώνουν περισσότερα για χειρότερες υπηρεσίες", δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Λίνα Χαν.

"Σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο, ένα μονοπώλιο που ανεβάζει τις τιμές και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες θα δημιουργούσε ευκαιρίες στους ανταγωνιστές για να αναπτυχθούν, όμως η η παράνομη στρατηγική της Amazon έχει αποκλείσει αυτή τη δυνατότητα και το κοινό πληρώνει ακριβά το αποτέλεσμα", πρόσθεσε.

Για την ώρα, η Επιτροπή Εμπορίου και οι 17 Πολιτείες δεν ζητούν την ενεργοποίηση των διατάξεων που προβλέπουν διάσπαση της εταιρείας. Ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί στην πορεία.

Η Amazon είναι πωλητής προϊόντων και, ταυτόχρονα, διαθέτει την πλατφόρμα της σε τρίτες επιχειρήσεις για να πραγματοποιούν πωλήσεις. Η διπλή αυτή ιδιότητα έχει προκαλέσει και στο παρελθόν κριτική, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει πως διατηρεί τις ισορροπίες. Τονίζει, μάλιστα, ότι το 60% των αντικειμένων που πωλούνται από την πλατφόρμα της διατίθεται από άλλους και όχι από την ίδια την εταιρεία.

Ανεξαρτήτως της πορείας που θα έχει η υπόθεση, το βέβαιο είναι ότι η Amazon αποτελεί την ισχυρότερη δύναμη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, καθώς ελέγχει το 40% της αγοράς.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορίου έχει την Amazon στο στόχαστρο εδώ και καιρό και πριν από έξι χρόνια δημοσίευσε -ως φοιτήτρια νομικής- εργασία με τίτλο "Το Αντιμονοπωλιακό Παράδοξο της Amazon". Στην εργασία της η Χαν υποστήριζε ότι η εταιρεία θα πρέπει να σπάσει σε μικρότερες οντότητες, διότι κινείται με αντιμονοπωλιακές πρακτικές αν και προσφέρει στους καταναλωτές προϊόντα και υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η συνέχεια, φυσικά, στα δικαστήρια..