Σε αντίθεση με την τεχνητή νοημοσύνη, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σπεύδουν να διαμορφώσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο, το metaverse μάλλον δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις θέσεις της επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν βλέπει λόγο να υπάρξει νομοθέτηση για το metaverse.
Ίσως γιατί δεν δείχνει να αποκτά ιδιαίτερη δυναμική, λένε οι κακές γλώσσες.
Τις επόμενες ημέρες η Μ. Βεστάγκερ θα παρουσιάσει μία πρόταση ώστε οι υπηρεσίες ανταγωνισμού της Ε.Ε. να αντιληφθούν τη δυναμική που διαμορφώνεται στον κόσμο της τεχνολογίας. Όμως, όπως διευκρίνισε η ίδια η επίτροπος, δεν θα πρόκειται για νομοθετική πρόταση. "Bλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη καινοτομία όσον αφορά στους εικονικούς κόσμους", δήλωσε η επίτροπος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν βλέπει να υπάρχει κάποια εταιρεία που να ισχυρίζεται ότι της ανήκουν αυτά τα ψηφιακά περιβάλλοντα .
Εταιρείες όπως η Meta, η Microsoft και η Apple μιλάνε συχνά πυκνά για εικονικούς κόσμους και εφαρμογές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε αυτούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι το metaverse και γενικότερα οι ψηφιακοί κόσμοι που οι ίδιες ευαγγελίζονται δεν έχουν ιδιαίτερο αριθμό... κατοίκων. Η επίτροπος θεωρεί ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, τουλάχιστον για την ώρα, οπότε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να αναμένονται μετά το 2024, όταν οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν τόσο το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τη νέα Κομισιόν.