Αυτή είναι η Mira Murati και είναι η αρχιμηχανικός του ChatGPT

Αυτή είναι η Mira Murati και είναι η αρχιμηχανικός του ChatGPT

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 21.02.2023

Το ChatGPT το ξέρουμε καιρός να μάθουμε και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το εργαλείο που έχει συνεπάρει τους πάντες, έχει τρομοκρατήσει κόσμο και ντουνιά, έχει προκαλέσει ανησυχητικές και ενθουσιώδεις περιγραφές του μέλλοντος και γενικώς βρίσκεται στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας.

Δεν θα μπορούσε η αναφορά στους ανθρώπους που δημιούργησαν το ChatGPT να μην ξεκινήσει από την Mira Murati, την επικεφαλής τεχνολογίας της OpenAI

Η Murati είναι 35 χρονών, γεννήθηκε (το 1988) και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο και όταν τελείωσε τις σπουδές της στη σχολή μηχανικών του Dartmouth ξεκίνησε να εργάζεται στην Goldman Sachs ως αναλύτρια, ενώ αργότερα εργάστηκε ως επικεφαλής για το Model X της Tesla, στην περίοδο 2013-2016. Το 2018 μεταπήδησε στην OpenAI και είναι σχετικά επιφυλακτική για τον τρόπο που οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Σε μια συνέντευξή της στο περιοδικό Time παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την επίβλεψη της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς. Με άλλα λόγια τάχθηκε υπέρ μιας κάποιας ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις πιθανές εφαρμογές του ChatGPT σχολίασε ότι «δεν θέλω να μιλήσω με μεγάλη σιγουριά για τα προβλήματα που λύνει. Νομίζω όμως ότι μπορούμε να δούμε ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει πραγματικά επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε αίθουσες διδασκαλίας, ας πούμε, 30 ατόμων. Όλοι έχουν διαφορετικό υπόβαθρο, διαφορετικούς τρόπους μάθησης, και όλοι παίρνουν βασικά το ίδιο πρόγραμμα σπουδών. Με εργαλεία όπως το ChatGPT, μπορείτε να συνομιλείτε ατελείωτα με ένα μοντέλο για να κατανοήσετε μια έννοια με τρόπο που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο κατανόησής σας. Έχει τεράστιες δυνατότητες να μας βοηθήσει με την εξατομικευμένη εκπαίδευση». Πάντως για την ώρα τα σχολεία στις ΗΠΑ κλέινουν την πόρτα τους στο ChatGPT, ίσως επειδή δεν είναι σίγουρα για το τι μπορούν να κάνουν με αυτό.