Εκτός ασφαλιστικής κάλυψης οι κυβερνοεπιθέσεις

Εκτός ασφαλιστικής κάλυψης οι κυβερνοεπιθέσεις

Συντάκτης: Deasy @ 27.12.2022

Το ενδεχόμενο οι ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσουν να καταβάλουν αποζημιώσεις για περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων δεν είναι τόσο μικρό όσο ίσως θα νόμιζε κανείς. Σύμφωνα με τον Μάριο Γκρέκο, επικεφαλής της ασφαλιστικής εταιρείες Zurich, οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να τεθούν εκτός της "ομπρέλας" που προσφέρουν οι εταιρείες του κλάδου. Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Γκρέκο υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν μεικτά σχήματα με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση των ψηφιακών κινδύνων ο αντίκτυπος των οποίων δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε χρήματα.

Ο Γκρέκο παρατηρεί ότι πολλές φορές σε ένα περιστατικό κυβερνοεπίθεσης η έμφαση δίνεται στα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να διαρρεύσουν, το διακύβευμα όμως είναι μεγαλύτερο. Το 2022 είδαμε επιθέσεις σε υποδομές όπως δίκτυα διανομής καυσίμων και νοσοκομεία. Ανεξάρτητες έρευνες ανεβάζουν στο 85% το ποσοστό των παρόχων υγείας που κατέγραψαν αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος τους. Τέτοιου είδους περιστατικά επηρεάζουν την ευημερία των ανθρώπων, προειδοποιεί ο Γκρέκο.

Η προειδοποίηση για μη ασφαλιστική κάλυψη ενδεχομένως θα κάνει τις επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων όπως η ενέργεια, η υγεία, οι χρηματοοικονοικές υπηρεσίες και οι μεταφορές να επενδύσουν περισσότερα στην πρόληψη -δηλαδή σε τοποθέτηση εξοπλισμού και σε εκπαίδευση του προσωπικού- και λιγότερα σε ασφαλιστικές καλύψεις που από κάποια στιγμή και μετά μπορεί και να μη σημαίνουν τίποτα. Με βάση τα λεγόμενα του Γκρέκο θα μπορούσε κανείς να πει πως σε αντίθεση με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή -για τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν φέτος γύρω στα 100 δισ. δολάρια- οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν έναν περισσότερο προβλέψιμο χαρακτήρα.