Η Uber φέρνει τα robot- delivery στους δρόμους

Η Uber φέρνει τα robot- delivery στους δρόμους

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 19.12.2022

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι το delivery μέσω ρομπότ έχει γίνει ένας αρκετά δημοφιλής τρόπος παράδοσης, κάτι που έχουν υιοθετήσει αρκετές εταιρείες. Μέχρι στιγμής, τα ρομπότ- delivery περιορίζονται κυρίως σε μεταφορά μικρών αντικειμένων όπως φαγητό, ρούχα, παπούτσια κι άλλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Uber σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Cartken, επιχειρεί να ιδρύσει τον πρώτο στόλο… ρομπότ! Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ομάδα» εξάτροχων ρομπότ μεταφοράς μικρών φορτίων, που δημιουργήθηκαν αρχικά για να μεταφέρουν τις παραγγελίες φαγητού από εστιατόρια. Με αυτή την κατασκευή η Uber, επιδιώκει να συστήσει στην αγορά ένα νέο τρόπο delivery, για ακόμη πιο γρήγορες κι εύκολες παραδόσεις.

 

Όπως είναι λογικό, βέβαια πολλοί θα αναρωτηθούν πως θα καταφέρει ένα ρομπότ να παραδώσει την παραγγελία στη σωστή διεύθυνση. Μέσα από ενσωματωμένο GPS, ειδικών καμερών αλλά και συστημάτων ΑΙ, κάθε διαδρομή χαρτογραφείται, ώστε να φτάνουν όλα τα δέματα γρήγορα και αναλλοίωτα, σε κάθε παραλήπτη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές των εν λόγω ρομπότ στο Ντουμπάι αλλά και την Καλιφόρνια και στόχος είναι με το νέο έτος να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Uber Eats & delivery χωρίς οδηγό

Υπενθυμίζουμε ότι η Uber έχει ιδρύσει την υπηρεσία delivery Uber Eats, παρόμοια με εκείνη που προσφέρουν οι εταιρείες της Delivery Hero, η Wolt ή η Rocket.  Τον Μάιο μάλιστα, ανακοίνωσε δύο νέους τρόπους αυτόνομης παράδοσης φαγητού στο Λος Αντζελες: ο πρώτος είναι τα αυτοοδηγούμενα οχήματα (self- driving) , ενώ ο δεύτερος τα ρομπότ.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε σε συνεργασία με την εταιρεία αυτόνομων οχημάτων Motional αλλά και την εταιρεία αυτόνομων παραδόσεων Serve Robotics. Αν και το αρχικό πλάνο ήταν οι δοκιμές να είναι αρκετά περιορισμένες, με παραδόσεις από λίγα μόνο καταστήματα για προϊόντα όπως ο καφές αλλά και διάφορα ροφήματα,η νέα συνεργασία επεκτείνει τo πλάνο.