Ως απόπειρα αποκλεισμού μη ευρωπαϊκών εταιρειών από την ΕΕ αντιμετωπίζουν Αμερικανοί, Ιάπωνες και άλλοι το σχέδιο προτάσεων που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών cloud computing.
Το βασικό πρόβλημα για τους εκτός Ευρώπης διαχειριστές τέτοιων υποδομών είναι ότι ο ENISA, o ευρωπαϊκός οργανισμός για την κυβερνοασφάλεια, θα πιστοποιηθεί τους παρόχους cloud μόνο αν αυτοί έχουν τα κεντρικά τους γραφεία σε κάποιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτομάτως, όπως καταλαβαίνεις, αποκλείονται «βαριά» ονόματα της βιομηχανίας, όπως είναι η Google, η Amazon και η Microsoft. Το Επιμελητήριο Εμπορίου των ΗΠΑ και άλλες 12 αντίστοιχες οργανώσεις από την Ασία, την αμερικανική ήπειρο αλλά και τη Βρετανία, αντιδρούν και εκτιμούν πως η επιδιωκόμενη ρύθμιση λειτουργεί μονομερώς υπέρ των ευρωπαϊκών εταιρειών και εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ωστόσο όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του ENISA στο Reuters, το σύστημα πιστοποίησης θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Το ανώτερο θα αφορά πολύ συγκεκριμένες χρήσης όπου απαιτούνται επιπλέον συστήματα ασφαλείας, για παράδειγμα για εφαρμογές που υποστηρίζουν κρίσιμες υποδομές. Στην περίπτωση της χώρας μας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεωρηθεί πως ορισμένες από τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται από το gov.gr δεν θα πρέπει ποτέ να τοποθετηθούν σε μια υπηρεσία cloud αμερικανικής ή ιαπωνικής εταιρείας. Ο ENISA, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν επιδιώκει να αποκλείσει τις μη ευρωπαϊκές εταιρείες από τη δραστηριοποίησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως μέσα στος επόμενους μήνες θα ξέρουμε αν όλο αυτό ήταν μια παρεξήγηση. Ο χώρος του cloud άλλωστε είναι ένα εξαιρετικό χρυσωρυχείο με αξία που αναμένεται να ξεπεράσει τα 71 δισ. δολάρια στην επόμενη πενταετίας.