Κεφάλαια ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ σήκωσε η «ελληνική» ORamaVR από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Next Generation EU και Horizon Europe, καθώς και από το ελβετικό incubator Fongit, όπως επίσης και από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ.
Η ORamaVR ιδρύθηκε από τον Γιώργο Παπαγιαννάκη το 2020 στην Κρήτη, όπου και διατηρεί το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, με την έδρα της πλέον να έχει μεταφερθεί στην Ελβετία, στις υποδομές του Fongit. Αντικείμενο της OramaVR είναι η εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού σε χειρουργεία μέσω λύσεων εικονικής πραγματικότητας, που εξασφαλίζουν ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό ρυθμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Έλλειμμα εκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού
Σύμφωνα με μελέτες, η έλλειψη πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη σήμερα έχει δημιουργήσει μια μεγάλη κρίση υγείας που επηρεάζει επί του παρόντος σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ο ΠΟΥ προβλέπει ότι έως το 2030 θα υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα 18 εκατομμυρίων επαγγελματιών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως κρίσιμη παράμετρος για αυτήν την υγειονομική κρίση θεωρείται ότι αποτελεί η έλλειψη καινοτομίας στην κατάρτιση του ιατρικού επαγγέλματος τα τελευταία 150 χρόνια.
Η δημιουργία ιατρικών εκπαιδευτικών μονάδων VR είναι παραδοσιακά πολύ δαπανηρή και χρονοβόρα. Οι λύσεις της ORamaVR υπόσχονται να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας ιατρικές εκπαιδευτικές ενότητες ταχύτερα και με μεγαλύτερη απόδοση, περιορίζοντας ταυτόχρονα και το κόστος. Ήδη η ORamaVR συνεργάζεται με Πανεπιστήμια της Βέρνης και της Γενεύης, τα οποία δοκιμάζουν τις λύσεις της ελληνικής startup.