Αχός βαρύς ακούστηκε από την Ευρώπη τις τελευταίες ώρες, καθώς η ένωση των ρυθμιστικών αρχών για τις τηλεπικοινωνίες υποστηρίζει πως το αίτημα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να πληρώσουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί για την κίνηση στα δίκτυά τους στερείται επαρκούς τεκμηρίωσης.
Η έκθεση του BEREC, του φορέα που αποτελεί την ομπρέλα των ρυθμιστικών αρχών για τον συγκεκριμένο κλάδο στην Ευρώπη, έρχεται σε αντίθεση με την επιχειρηματολογία που έχουν αναπτύξει οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της ηπείρου (Deutsche Telekom, Telefonica, France Telecom και λοιπές δυνάμεις). Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως οι Google, Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Disney και άλλες εταιρείες του ψηφιακού κόσμου και περιεχομένου, δημιουργούν τόση κίνηση στις υποδομές τους που κάπως θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος επέκτασης και συντήρησης.
Αυτό το αίτημα για μια δίκαιη συνεισφορά έχει βρει αρκετά ευήκοα ώτα αλλά έχουν διατυπωθεί και αντιρρήσεις. Ο αντίλογος λέει πως αν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας χρηματοδοτήσουν την υποδομή, τότε είναι πολύ πιθανό να απαιτήσουν προνομιακή μεταχείριση από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και να δοθεί προτεραιότητα στα δικά τους δεδομένα έναντι των υπολοίπων. Κάτι τέτοιο θα εξαφάνιζε κάθε έννοια δικτυακής ουδετερότητας. Το BEREC υποστηρίζει πως αν περάσει η άποψη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών θα προκλήθεί βλάβη στην ομαλή λειτουργία του διαδικτύου.
Η θέση του BEREC προκάλεσε όπως ήταν φυσικό έντονες αντιδράσεις. Ο φορέας που εκπροσωπεί τις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης απέρριψε τα ευρήματα του BEREC λέγοντας πως βασίζονται σε παλαιά και ξεπερασμένα δεδομένα.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν αρκετές ευκαιρίες να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο προσεχές διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εξετάσει το ζήτημα σχετικά με το ποιος πληρώνει τον... βαρκάρη στις τηλεπικοινωνίες στις αρχές του 2023.