Νέα έρευνα: Τα κινητά τηλέφωνα δεν αυξάνουν το κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο

Νέα έρευνα: Τα κινητά τηλέφωνα δεν αυξάνουν το κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 05.04.2022

Τις ανησυχίες που θέλουν τα δίκτυα 5G να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού όγκου αντικρούει έρευνα επιστημόνων, με πρόσφατη βρετανική μελέτη να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ τους.

Πιο αναλυτικά, οι ανησυχίες αυτή έγκειται στο γεγονός ότι τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων των κινητών τηλεφώνων μπορεί να απορροφηθούν από τους ιστούς του σώματος και να προκαλέσουν πολλές δυσλειτουργίες. Λόγω του ότι τοποθετούμε τα κινητά κοντά στο κεφάλι, τα ραδιοκύματα αυτά φτάνουν σε βάθος μερικών εκατοστών στον εγκέφαλο, κάτι που έχει εντείνει την ανησυχία για ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Μέχρι τώρα, οι έρευνες που πραγματοποιούνταν κατά καιρούς δεν έδειχναν σαφή στοιχεία,  καθώς οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη χρήση του κινητού, μετά από τη διάγνωση τους με καρκίνο. Μπορεί η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IACR) να είχε χαρακτηρίσει ως «πιθανώς καρκινογόνα» τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων, αλλά  πρόκειται για ένα ζήτημα που διερευνάται συνεχώς.


Τι έδειξε η μελέτη

Η πιο πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την IACR παρακολουθούσε 776.156 γυναίκες για ένα διάστημα 14 ετών, ώστε να διαπιστωθεί αν συνδέεται η χρήση κινητού τηλεφώνου και στην εμφάνιση όγκων, όπως ακουστικό νεύρωμα, μηνιγγίωμα ή όγκος της υπόφυσης. Κατά το διάστημα της μελέτης, 3.268 γυναίκες παρουσίασαν εγκεφαλικό όγκο, χωρίς όμως να παρατηρείται κάποια ουσιαστική διαφορά σε όσες χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο και σε εκείνες που δεν είχαν.

Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε κάποια αύξηση σε όσες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους καθημερινά ή σε βάθος μιας δεκαετίας. Εκτός αυτού, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης όγκου ήταν ίδιες από τη δεξιά αλλά και την αριστερή πλευρά, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κρατούν το κινητό από τη δεξιά πλευρά.  

«Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα ολοένα αυξανόμενα στοιχεία ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου υπό συνήθεις συνθήκες δεν αυξάνει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο» τόνισε η δρ Κίρστιν Πίρι, ερευνήτρια της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού της Οξφόρδης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να συνεχίζουμε να αποφεύγουμε την πολύωρη και άσκοπη χρήση του, καθώς δεν έχουμε ακόμη επαρκή στοιχεία. Στην εν λόγω έρευνα, μόλις το 18% των συμμετεχόντων χρησιμοποιούσε το κινητό τηλέφωνο για περισσότερα από 30 λεπτά εβδομαδιαίως.