Συμφωνία Oppo και Nokia για τα 5G διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Συμφωνία Oppo και Nokia για τα 5G διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 26.01.2024

Σε παγκόσμια σταυροειδή συμφωνία κατέληξαν οι Oppo και Nokia για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την τεχνολογία 5G, αλλά και άλλες τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας. Η συμφωνία επιλύει όλες τις εκκρεμείς διαφορές που είχαν οι δύο πλευρές, με τους όρους να παραμένουν εμπιστευτικοί σύμφωνα με κοινή απόφαση.

Πάντως η επίτευξη συμφωνίας σηματοδοτεί κατά πάσα πιθανότητα την επανέναρξη των πωλήσεων των smartphones της Oppo (αλλά και του brand OnePlus) σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, ενώ θα μπορούσε να ανοίξει και το παράθυρο της μεγάλης αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η κυκλοφορία των συσκευών δεν είχε παγώσει). Ίσως μάλιστα να αφήνει το περιθώριο στην Oppo να διευρύνει το portfolio των προϊόντων της για την ευρωπαϊκή αγορά. Ενδεικτικά, το περυσινό μοντέλο Oppo Find X6 δεν εμφανίστηκε στην Ευρώπη και ειδικότερα σε premium αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, λόγω και των παραπάνω προβλημάτων. Η επίτευξη συμφωνίας με την Nokia, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το νέο Oppo Find X7 Ultra, που παρουσιάστηκε πρόσφατα.  

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο Feng Ying, Chief Intellectual Property Officer στην Oppo, δήλωσε ότι «αντανακλά την αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό για την πνευματική ιδιοκτησία του άλλου, ενώ θέτει τα θεμέλια για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ της Oppo και της Nokia». Σε παρόμοιο κλίμα και η τοποθέτηση της Jenni Lukander, προέδρου της Nokia Technologies, που ανέφερε ότι «η νέα συμφωνία - μαζί με τις άλλες μεγάλες συμφωνίες  που έχουμε συνάψει τον περασμένο χρόνο - θα παρέχει μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα στην επιχειρηματικό τομέα των αδειοδοτήσεων».