Βρετανία: Χάκερς … από κούνια «απειλούν» τα σχολεία

Βρετανία: Χάκερς … από κούνια «απειλούν» τα σχολεία

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 24.01.2022

Εκστρατεία ενημέρωσης για τις συνέπειες των επιθέσεων Hacking ,DDoS, ξεκίνησε η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).  Πρόκειται για μια ιδιαίτερη επικίνδυνη μορφή επιθέσεων, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε server υπολογιστών με αποτέλεσμα να καταρρέουν ιστοσελίδες και πλατφόρμες.

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, έδειξαν ότι παιδιά κάτω των εννέα ετών πραγματοποιούν τέτοιου είδους παραβάσεις σε σχολικά δίκτυα και ιστότοπους. Ο λόγος φυσικά είναι να δημιουργήσουν εμπόδια στη διεξαγωγή του μαθήματος αλλά και να καταστρέψουν το εκπαιδευτικό υλικό.

Μάλιστα, είναι ένα φαινόμενο που έχει γίνει εντονότερο στη διάρκεια της πανδημίας, με την ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

Φόβοι εξάπλωσης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο

Αρχικά, η εν λόγω προσπάθεια ενημέρωσης ξεκίνησε σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών και η επιτυχία που κατέγραψε έδωσε το έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση.  Τώρα αναμένεται να εφαρμοστεί σε πάνω από 2,000 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την αφύπνιση των μαθητών για τα ολέθρια αποτελέσματα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους αδικήματα στον κυβερνοχώρο.

«Τα περιστατικά αυτά εκτός από τις άμεσες συνέπειες κρύβουν και κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν μελλοντικά σε ποινικό μητρώο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του, προκειμένου να αποτρέψουμε χειρότερες μελλοντικά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της NCA.