'Μαύρες' κινητοποιήσεις στην Amazon

"Μαύρες" κινητοποιήσεις στην Amazon

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 26.11.2021

Την πιο καταναλωτική ημέρα του έτους επέλεξαν οργανώσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Βρετανία για να καλέσουν την Amazon να βελτιώσει τις συνθήκες απασχόλησης.

Στη Γερμανία η συνδικαλιστική οργάνωση Verdi κάλεσε τους εργαζόμενους στην εταιρεία να απεργήσουν, ενώ στη Βρετανία, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη συνδικαλιστική κάλυψη, διάφορες οργανώσεις οργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από εγκαταστάσεις της Amazon.

Περίπου πενήντα οργανώσεις έχουν δημιουργήσει το σχήμα "Κάντε την Amazon να πληρώσει" (Make Amazon Pay) και ζητούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στα κέντρα διαλογής, βελτίωση του μηχανισμού καταγραφής των περιστατικών κορονοϊού και την αποχή της Amazon από ενέργειες που στρέφονται κατά της οργάνωσης των εργαζομένων σε σωματεία.

Ακόμα και αν η Amazon έδινε 690.000 δολάρια ως μπόνους σε κάθε εργαζόμενό της θα παρέμενε το ίδιο πλούσια όπως ήταν στην έναρξη της πανδημίας, αναφέρει μία από τις οργανώσεις που μετέχει στη διαμαρτυρία. Άλλη οργάνωση κατήγγειλε πως οι κλήσεις σε ασθενοφόρα σε κέντρα διαλογής της Amazon στη Βρετανία, παρουσίασαν αύξηση το τελευταίο διάστημα λόγω πιέσων που ασκήθηκαν σε εργαζόμενους να υπερ-αποδώσουν ενόψει της Black Friday.

Από την πλευρά της η εταιρεία κάνει λόγο για σκόπιμη παραπληροφόρηση σε βάρος της και πως στην πραγματικότητα έχει 40% λιγότερους τραυματισμούς στη Βρετανία σε σχέση με άλλες εταιρείες με παρεμφερούς δραστηριότητας εγκαταστάσεις στη χώρα.