Τεχνητό πάγκρεας - Ένα μεγάλο βήμα για τους διαβητικούς

Τεχνητό πάγκρεας - Ένα μεγάλο βήμα για τους διαβητικούς

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 23.11.2021

Μία συσκευή που μόνη της μετράει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και απελευθερώνει με ακρίβεια την ινσουλίνη που χρειάζεται ο οραγνισμός, αποτελούσε το όνειρο των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη και όπως φαίνεται το όνειρο αυτό γίνεται πραγματικότητα.

Το τεχνητό πάγκρεας, σημειώνει το IEEE Spectrum, είναι η εξέλιξη των σημερινών υβριδικών συσκευών, όπου ο χρήστης πρέπει να εισάγει πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση υδατανθράκων ώστε να λάβει την αντίστοιχη δόση ινσουλίνης.

Το περιοδικό σχολιάζει πως το τεχνητό πάγκρεας είναι ο θρίαμβος της ελπίδας, καθώς η συζήτηση για μια συσκευή που θα κάνει ό,τι ακριβώς το (φυσικό) πάγκρεας είχε ξεκινήσει από το 2005. Η τεχνολογία όμως που υπήρχε διαθέσιμη εκείνη την περίοδο κρατούσε τα σχέδια στα συρτάρια ή, στην καλύτερη περίπτωση, στα εργαστήρια και όλες οι έρευνες επικεντρώνονταν σε ένα πράγμα, να βγάλουν τον ανθρώπινο παράγοντα από τη διαδικασία υπολογισμού της ινσουλίνης. Βεβαίως είχαν προηγηθεί διάφορες προσπάθειες με ογκώδεις συσκευές να αναλαμβάνουν τον ρόλο του παγκρέατος αλλά η χρήση τους, λόγω πολυπλοκότητας και μεγέθους, ήταν αυστηρά περιορισμένη σε νοσοκομεία. Σίγουρα η νέα εξέλιξη ανακουφίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που δεν θα χρειάζεται να πραγματοποιούν μετρήσεις και υπολοογισμούς, καθώς η συσκευή θα αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία. Σίγουρα ένα παράδειγμα του απελευθερωτικού ρόλου της τεχνολογίας...