Starbucks και Amazon λανσάρουν καφέ χωρίς ταμεία

Starbucks και Amazon λανσάρουν καφέ χωρίς ταμεία

To πρώτο κατάστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 18.11.2021

Νέο κατάστημα καφέ χωρίς ταμεία εγκαινίασε την Πέμπτη η Starbucks. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ,o  «ηγέτης» του καφέ, σε συνεργασία με την Amazon Go, λάνσαρε ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα κατάστημα στην Νέα Υόρκη. Σε αυτό οι πελάτες παίρνουν ένα καφέ η ένα σάντουιτς από το ράφι και απλώς βγαίνουν … έξω!

Πιο αναλυτικά, μπορούν να παραγγείλουν τον καφέ τους μέσω της εφαρμογής Starbucks και να τον παραλάβουν αυτόματα. Ακόμη, για να καθίσουν σε τραπέζια ή να πάρουν σνακ από τα ράφια πρέπει να χρησιμοποιήσουν πιστωτική κάρτα, την εφαρμογή Amazon ή την εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου Amazon One.

Βάσει όσων διαβάζουμε στο CNN, μετά την πανδημία και τη μαζική στροφή του κόσμου προς τις online παραγγελίες τα Starbucks δημιούργησαν μια στρατηγική βασισμένη σε αυτή την αλλαγή. Ανέπτυξαν ,δηλαδή, σύγχρονες μορφές καταστημάτων και ταυτόχρονα επέκτειναν τα παραδοσιακά καφέ.

Στις αστικές περιοχές, για παράδειγμα, άνοιξαν νέα καταστήματα μόνο για αυτόματες παραλαβές, ενώ στις προαστιακές αύξησαν τα drive-thrus. Επιπλέον, όπως δήλωσε η Κάθριν Γιανγκ, πρόεδρος ανάπτυξης των Starbucks, εντός του 2022 θα ανοίξουν τρία ακόμη καταστήματα χωρίς ταμεία , σε συνεργασία με την Amazon.


Φαγητό με …τεχνητή νοημοσύνη!

Εκτός από τη Starbucks, και άλλες εταιρείες υιοθετούν τέτοιου είδους τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Για παράδειγμα, η White Castle δοκιμάζει έναν ρομποτικό μάγειρα τηγανητών ενώ η Domino's Pizza Inc (DPZ.N) πειραματίζεται με αυτοοδηγούμενα οχήματα για παράδοση φαγητού! Από την άλλη, η IBM επεξεργάζεται αυτοματοποιημένη λήψη παραγγελιών για το drive-thrus της McDonald's.

Αξίζει να σημειωθεί πως ,σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rabobank, το προσωπικό των χώρων εστίασης στις ΗΠΑ, έχει μειωθεί κατά 10% από την αρχή της πανδημίας, ώστε να ενισχυθούν τα κέρδη. Βέβαια, προμήνησε πως σταδιακά θα εμφανίζονται νέα εργαλεία ψηφιακού αυτοματισμού, ώστε να καλυφθεί το κενό από την έλλειψη προσωπικού.