Η Microsoft πειραματίζεται με σουπερμαρκετ χωρίς ταμίες

Η Microsoft πειραματίζεται με σουπερμαρκετ χωρίς ταμίες

Συντάκτης: Deasy @ 15.06.2018

Τα σουπερμάρκετ χωρίς ταμία (αλλά με ταμεία) υπάρχουν και στη χώρα μας αν και σε περιορισμένη έκταση σε σχέση με το εξωτερικό. Με την επέκταση του άυλου χρήματος (κάρτες, κινητά τηλέφωνα κτλ) και την υπερβολική ίσως εξέλιξη των συσκευασμένων τροφίμων ο ρόλος των ανθρώπων πίσω από τα ταμεία και τους πάγκους των υπεραγορών περιορίζεται διαρκώς και όπως και με τους υπαλλήλους των διοδίων, η δουλειά του ταμία είναι από τις πρώτες που σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για τα θύματα της αυτοματοποίησης.

Το Amazon Go είναι ήδη πραγματικότητα αλλά όπως φαίνεται η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος δεν θα είναι μόνη στην κούρσα για το σουπερμάρκετ όπου οι μόνοι άνθρωποι θα είναι οι πελάτες.

Το Reuters αναφέρει ότι η Microsoft πειραματίζεται με συστήματα που καταγράφουν τι βάζουν οι καταναλωτές στα καλάθια και τα καρότσια του σουπερμάρκετ και έχει μάλιστα μιλήσει με την Walmart, τη μεγάλη αλυσίδα υπεραγορών των ΗΠΑ, για μια πιθανή συνεργασία.

Οπωσδήποτε υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν αναφερόμαστε μόνο στον αναποφάσιστο πελάτη που βάζει και βγάζει πράγματα από το καλάθι του. Ενα αυτοματοποιημένο σουπερμάρκετ σημαίνει πως όλα τα προϊόντα είναι διαθέσιμα σε μια μορφή που μπορούν να αναγνωρίσουν οι μηχανές ανάγνωσης και χρέωσης, άρα τέρμα στα χύμα φρούτα ή στον πάγκο του χασάπη. Μια τόσο αυτοματοποιημένη λύση όμως με συσκευασμένα προϊόντα φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα που τελευταία έχουμε δει πως απασχολεί πολλούς και δεν είναι άλλο από τη διάδοση του πλαστικού. Αν τα πάντα είναι συσκευασμένα ξαφνικά ο όγκος πλαστικού που καταλήγει στα σκουπίδια θα εκτοξευτεί στα ύψη και όλες οι προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό των αποβλήτων θα πάνε στον βρόντο.

Η τεχνολογία δεν λύνει μόνο προβλήματα, δημιουργεί κιόλας.