Όλοι είναι ίσοι στο Facebook αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι

Όλοι είναι ίσοι στο Facebook αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 14.09.2021

Νέους πονοκεφάλους στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και στην ομάδα του προκαλεί η διαρροή εγγράφων σύμφωνα με τα οποία το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο έκανε τα στραβά μάτια σε περιεχόμενο που δημοσίευαν 5,8 εκατ. διακεκριμένοι χρήστες του.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, το Facebook δεν διέγραφε συγκεκριμένες αναρτήσεις ορισμένων λογαριασμών που ανήκουν σε διάσημα πρόσωπα αυτού του πλανήτη, αν και παραβίαζαν τους κανόνες λειτουργίας.

Τα έγγραφα που έφερε στην επιφάνεια η Wall Street Journal αναφέρουν πως «για ορισμένα επιλεγμένα μέλη» το Facebook δεν εφαρμόζει τους κανόνες που εφαρμόζει στα εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών του σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο το Facebook παραδέχθηκε την διακριτική μεταχείριση πολιτικών αλλά φαίνεται πως στα μαλακά έπεφταν και άλλα αναγνωρίσιμα πρόσωπα, με το κοινωνικό δίκτυο να θέλει να αποφύγει αρνητικές αναφορές στο ίδιο. Το πρόβλημα (ή αυτό που το Facebook θεωρεί πως αποτελεί πρόβλημα) είναι πως ένας διάσημος που θα δει την ανάρτησή του να εξαφανίζεται από τον τοίχο του θα αρχίσει να φωνάζει και να παραπονιέται και αν η σελέμπριτι (ή ανθυποσελέμπριτι) έχει πολλούς φίλους και ακολούθους ίσως το Facebook βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει διάφορους διάσημους (ή ανθρώπους που θεωρούνται ως τέτοιοι) να φωνάζουν για ποινές που τους έχει επιβάλει το Facebook οπότε οι επιφυλάξεις του τελευταίου ίσως να είναι εν μέρει δικαιολογημένες.

Βεβαίως η μη άσκηση ελέγχου σε μια ομάδα χρηστών μόνο και μόνο με την υποψία πως θα... γκρινιάξουν δεν είναι ό,τι καλύτερο για το Facebook που τώρα θα επικρίνεται ίσως περισσότερο ανοικτά για τη μεταχείριση που μπορεί να επιφυλάσσει σε συγκεκριμένους χρήστες.