Μετά τη Sophia έρχεται και το ρομπότ Grace για τους πληγέντες από Covid

Μετά τη Sophia έρχεται και το ρομπότ Grace για τους πληγέντες από Covid

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 09.06.2021

Μετά τη Sophia, το πιο γνωστό ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο, η Hanson Robotics έρχεται να μας συστήσει και την Grace, ένα ρομπότ που απευθύνεται στον κλάδο της υγείας και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αλληλοεπιδρά με τους ηλικιωμένους και εκείνους που απομονώνονται από την πανδημία Covid-19.

Ντυμένη με στολή νοσοκόμας, η Grace διαθέτει ασιατικά χαρακτηριστικά και θερμική κάμερα στο στήθος για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της ανταπόκρισης των ατόμων που φροντίζει. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να διαγνώσει έναν ασθενή και μπορεί να μιλήσει τρεις γλώσσες: αγγλικά, μανδαρίνικα και καντονέζικα (οι δύο πιο δημοφιλείς κινεζικές διάλεκτοι).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Hanson Robotics, η ομοιότητα της Grace με μία επαγγελματία υγείας και η ικανότητα κοινωνικής αλληλεπίδρασης προσφέρει την ευχέρεια ανακούφισης του νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Άλλωστε, ο ίδιος άνθρωπος πριν από έξι μήνες εκτιμούσε ότι  η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει την αλληλεπίδραση ρομπότ και ανθρώπων, καθώς πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης εξαιτίας της εξάπλωσής της. Την άποψή του συμμερίζονται και αρκετοί επιστήμονες, που σημειώνουν ότι η απομόνωση στο σπίτι έχει επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση πολλών ανθρώπων. Εάν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν βοήθεια μέσω της ανάπτυξης αυτών των κοινωνικών ρομπότ, αυτό σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

To κόστος κατασκευής της Grace, όπως και της Sophia είναι περίπου αντίστοιχο με ένα σχετικά ακριβό αυτοκίνητο, ωστόσο εκτιμάται ότι εφόσον ξεκινήσει μια μαζική παραγωγή είναι βέβαιο ότι το κόστος θα κατέβει πολύ χαμηλότερα.