Αντιμονοπωλιακή έρευνα της Κομισιόν για το Facebook Marketplace

Αντιμονοπωλιακή έρευνα της Κομισιόν για το Facebook Marketplace

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 04.06.2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ξεκινάει έρευνα για το κατά πόσο το Facebook έχει παραβιάσει την ενωσιακή νομοθεσία, με την επεξεργασία δεδομένων από διαφημιστές προκειμένου να ανταγωνίζεται με αυτούς στον τομέα των ψηφιακών μικρών αγγελιών.

Η έρευνα αφορά ουσιαστικά το κατά πόσο το Facebook Marketplace, μια πλατφόρμα του μεγάλου κοινωνικού δικτύου όπου μπορείς να πουλήσεις και να αγοράσεις σχεδόν ο,τιδήποτε, λειτουργεί με τρόπο που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ανταγωνιστικών υπηρεσιών από τρίτους.

Η επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ σχολίασε πως τρία δισ. άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε μήνα το Facebook και πως σε αυτό διαφημίζονται 7 εκατ. επιχειρήσεις. Οι δραστηριότητες χρηστών και επιχειρήσεων δημιουργούν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων τα οποία συγκεντρώνει το Facebook και τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να στοχεύσει συγκεκριμένες ομάδες συνδρομητών.

Η Κομισιόν έχει διεξάγει προκαταρκτική έρευνα και έχει εκφράσει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο το κοινωνικό δίκτυο να παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό από άλλες πλατφόρμες μικρών αγγελιών. Παρόμοια έρευνα ξεκίνησε και η βρετανική επιτροπή Ανταγωνισμού και όπως όλα δείχνουν το Facebook θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και, ίσως, να αντιμετωπίσει κυρώσεις.