Με όπλο το Apple M1 SoC το iPad Pro 2021 και το νέο iMac

Με όπλο το Apple M1 SoC το iPad Pro 2021 και το νέο iMac

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 21.04.2021

Ήρθε η στιγμή της ανανέωσης για το iPad Pro και το iMac με την Apple να ενσωματώνει στις δύο νέες σειρές της το νέο δικό της επεξεργαστή Apple M1 SoC. Εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς η αμερικανική εταιρεία είχε κάνει ήδη την αρχή στα MacBooks, που είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες.

Η Apple τόσο στο iPad Pro 2021 όσο και στο νέο iMac υπόσχεται πολύ καλύτερες επιδόσεις. Ειδικότερα, για το iPad Pro σημειώνει ότι είναι 50% αποδοτικότερο από το προηγούμενο μοντέλο, προσφέροντας έως και 50 φορές ταχύτερα γραφικά, ενώ για το iMac επισημαίνει ότι έχει κατασκευαστεί για να εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητές του, προσθέτοντας επίσης ότι δεν απαιτεί μεγάλα συστήματα ψύξης. Το τελευταίο παρείχε στην Apple την ευχέρεια να επέμβει θεαματικά στο design του υπολογιστή, με το μοντέλο των 24,5 ιντσών να είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από εκείνο των 21,5 ιντσών που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά.

Τόσο στο iPad Pro όσο και στο iMac οι νέες γραμμές ακολουθούν εκείνες του iPhone 12, δημιουργώντας μια σχεδιαστική ομοιογένεια μεταξύ των προϊόντων της Apple.

Σημαντικές αλλαγές συναντάμε και στην οθόνη. To νέο iPad Pro στην έκδοση των 12,9 ιντσών είναι εξοπλισμένο με οθόνη Liquid Retina XDR, τεχνολογίας Mini LED, με την Apple να υπόσχεται εξαιρετικές επιδόσεις σε όλες τις σημαντικές παραμέτρους: χρώματα, αντίθεση και απεικόνιση του μαύρου. Αντίστοιχα, στην οθόνη του iMac συναντάμε αντιθαμβωτική επίστρωση και ανάλυση 4.5K.

Ως προς τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, το iPad Pro 2021 αποτελεί την πρώτη σειρά που υποστηρίζει 5G δίκτυα, ενώ συναντάμε faceID μέσω της εμπρόσθιας κάμερας ανάλυσης 12ΜΡ. Η Apple στον τομέα της φωτογραφίας υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα σε χαμηλές φωτιστικά συνθήκες, προσθέτοντας ότι η κύρια κάμερα διαθέτει αισθητήρα LiDAR. To iPad Pro έρχεται να προσθέσει στις τέσσερις γνωστές εκδόσεις χωρητικότητας (128GB, 256GB, 512GB και 1ΤΒ) μία ακόμα, στα 2ΤΒ.

Από την άλλη πλευρά, το iMac υπόσχεται καλύτερη ποιότητα εικόνας και φωνής του χρήστη κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων, ενσωματώνοντας επίσης 6 ηχεία Dolby Atmos, δύο εκ των οποίων είναι woofers με λειτουργία force-canceling, που μειώνει τις δονήσεις, χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση. Στο iMac συναντάμε επίσης μαγνητικό καλώδιο τροφοδοσίας,  4 θύρες USB-C, με τις δύο να είναι Thunderbolt compatible.

Οι τιμές για το νέο iPad Pro ξεκινούν από τα 799 δολάρια για την έκδοση των 11 ιντσών και από τα 1099 δολάρια για εκείνη των 12,9 ιντσών, με την κυκλοφορία τους να ξεκινάει στο τέλος Απριλίου. Αντίστοιχα, το πιο προσιτό iMac θα κοστίζει 1299 δολάρια, προσφέροντας 8GB RAM και 256GB SSD αποθηκευτικού χώρου.