Το lockdown και το «στοίχημα» των 400 Gbps

Το lockdown και το «στοίχημα» των 400 Gbps

Συντάκτης: Deasy @ 10.02.2021

Πώς θα αποτυπωθεί o τρίτος γύρος των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση στο ελληνικό Internet;

Με την κυβέρνηση να αποφασίζει σκλήρυνση του lockdown στην Αττική (και ίσως και σε άλλες περιοχές της χώρας προσεχώς) ένα από τα επόμενα ερωτήματα που θα αναζητήσουν απάντηση είναι η επίπτωσή τους στην κίνηση στο διαδίκτυο.

Τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσουμε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στο Greek Internet Exchange (GR-IX) το οποίο δρομολογεί την κίνηση μεταξύ των εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες διαδικτύου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στις 15 Δεκεμβρίου το GR-IΧ δρομολόγησε 379 Gbps, που προσαρμοσμένο στο data.gov.gr εμφανίζεται στα 280 GB.

Internet traffic graph

Σε σχέση με την προηγούμενη άνοιξη η κίνηση ήταν υπερδιπλάσια και παραμένει σε αυτά τα επίπεδα όλο αυτό το διάστημα με μικρή κάμψη τις τελευταίες ημέρες λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων που μείωσε τις ανάγκες τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο και πάλι βρισκόμαστε πολύ ψηλά σε σχέση με το πρώτο lockdown του Μαρτίου – Απριλίου του 2020.

Αν βάλουμε την τηλεκπαίδευση που αναμένεται να επανέλθει πλήρως (ακόμα και αν περιοριστεί το μέτρο στην Αττική ας μην ξεχνάμε πως μιλούμε για τη μισή χώρα από πλευράς πληθυσμού), την απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες και την επερχόμενη κακοκαιρία (που μπορεί να μας… μαντρώσει νωρίτερα στο σπίτι από ό,τι προβλέπει η απαγόρευση κυκλοφορίας) είναι πολύ πιθανό να «πιάσουμε» κίνηση κοντά στα 400 Gbps. Για να δούμε, για να δούμε…