Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: μεγαλώσαμε την Ελλάδα μέσα στη Microsoft

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: μεγαλώσαμε την Ελλάδα μέσα στη Microsoft

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 18.12.2020

Στην μεγέθυνση της Microsoft Hellas, και κατ΄επέκταση της ελληνικής αγοράς, μέσα στους κόλπους του πολυεθνικού ομίλου, στάθηκε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, σε μια μίνι ανασκόπηση του 2020 στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους τεχνολογίας.

Εξέλιξη που, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, αποδεικνύεται από τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιεί ο πολυεθνικός Όμιλος στη χώρα μας, με κορυφαία εκείνη της επιλογής της Ελλάδας για την υλοποίηση του συμπλέγματος Data Center για τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. Όπως σημείωσε, είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση, αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων μόνο για την κατασκευή του και αν και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η λειτουργία του θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και σε δύο χρόνια, έτος που συμπίπτει με τα 30 χρόνια λειτουργίας του ελληνικού γραφείου της Microsoft.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των περιοχών που έχουν προταθεί για την κατασκευή του. Όπως διευκρινίστηκε το σύμπλεγμα θα κατασκευαστεί σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, προϋπόθεση απαραίτητη προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα, ακόμα και μετά από κάποιο έκτακτο γεγονός (σεισμός, πλημμύρα κλπ.). Στρατηγική που ακολουθεί ο πολυεθνικός Όμιλος σε κάθε αντίστοιχου μεγέθους επένδυση που υλοποιεί.

Παράλληλα, η Microsoft έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το 5ετές πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες έως και 100.000 επαγγελματιών, που είχε εξαγγελθεί την ίδια ημέρα με το πλάνο για το data center.

Υψηλής σημασίας είναι για τη Microsoft μία ακόμα επένδυση που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, αυτή της εξαγοράς της εταιρείας Softmotive την προηγούμενη Άνοιξη, που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες το τίμημά της έφθασε τα επίπεδα των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως ο κ. Μιχαλόπουλος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία και στην πολιτιστική χορηγία της Microsoft για την ψηφιοποίηση του μνημείου της Αρχαίας Ολυμπίας. Μια κίνηση, που όπως δήλωσε, εξέπληξε και τον ίδιο για τη σημασία που της αποδίδει ο πολυεθνικός Όμιλος, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σ’ αυτό το πεδίο που έχει πραγματοποιήσει η Microsoft. Το «Olympia project» αφορά την υλοποίηση μιας ψηφιακής εφαρμογής (και ενός website), που θα δίνει στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων, αναβαθμίζοντας την εμπειρία τους και θα αναδεικνύει τη σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας παγκοσμίως.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, στην ανάδειξη για δεύτερη φορά της Microsoft Hellas ως κορυφαίας θυγατρικής του πολυεθνικού Ομίλου, ανάμεσα σε όλα τα γραφεία της εταιρείας αντίστοιχου μεγέθους.