Ο επόμενος σεισμογράφος ίσως είναι το κινητό σου

Ο επόμενος σεισμογράφος ίσως είναι το κινητό σου

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 11.08.2020

Η Google εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί τα smartphones μας για να προβλέπει τους σεισμούς και να ενημερώνει λίγο πριν την εκδήλωσή τους, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία συνεργάζεται τα τελευταία 4,5 χρόνια με το τμήμα σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και μάλλον οι ερευνητές βρίσκονται κοντά σε μια λύση που θα δίνει αξιόπιστη και έγκαιρη ενημέρωση για την επικείμενη εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας.

Μη φανταστείς  πως θα σου δίνει χρόνο της τάξης της μισής ώρας, οι σεισμοί δεν προβλέπονται όπως οι καταιγίδες ή οι φουρτούνες. Ωστόσο, αξιοποιώντας τους σένσορες των smartphones η Google και οι ερευνητές φιλοδοξούν να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα μας προειδοποιεί για την εκδήλωση σεισμού ένα με δύο λεπτά πριν αυτός σημειωθεί.

Θα πεις, τι προλαβαίνεις να κάνεις σε τόσο λίγο χρόνο. Μπορείς, για παράδειγμα, να κλείσεις τον γενικό διακόπτη του ρεύματος, να απομακρύνεις κατσαρόλες με καυτό νερό, να «βουτήξεις» κάτω από ένα ανθεκτικό έπιπλο ή να μην μπεις στο ασανσέρ.

Τα τηλέφωνα που θα λειτουργούν ως αισθητήρες θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα σταθερό σημείο (σε ένα τραπέζι για παράδειγμα), αφού αν είναι εν κινήσει θα είναι δύσκολο να «νιώσουν» τις πρόδρομες δονήσεις. Η λύση που αναπτύσσει η Google δεν είναι η μόνη, αφού στη -σεισμογενή- Καλιφόρνια το εργαστήριο σεισμολογίας του Μπέρκλεϊ είχε λανσάρει μια εφαρμογή ονόματι MyShake που προειδοποιεί για επικείμενο σεισμό.