Samsung Galaxy A41 review

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 22.07.2020

Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του Galaxy A40 η Samsung έφερε στην αγορά το διάδοχό του, Galaxy A41, ανανεώνοντας την πρότασή της, με φρέσκα χαρακτηριστικά και σχεδιασμό. Το Samsung Galaxy A41 τοποθετείται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο κομμάτι της αγοράς, κοντά στα 300 ευρώ, που και ο καταναλωτής δείχνει να κατευθύνεται όλο και περισσότερο αλλά και ο ανταγωνισμός γίνεται εντονότερος. Μπορεί λοιπόν η νέα mid range πρόταση της Samsung να ξεχωρίσει σ’ αυτό το περιβάλλον;

 

Η οθόνη σε κερδίζει

Αν όπως λένε υπάρχει μία ευκαιρία να κάνεις την πρώτη καλή εντύπωση το Samsung Galaxy A41 κερδίζει αυτό το στοίχημα με τον καταναλωτή χάρη στην οθόνη που του προσφέρει. Μεγάλη, λαμπερή, φωτεινή, με ζωντανά χρώματα η οθόνη του Galaxy A41 προσφέρει στο χρήστη ένα ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσει το περιεχόμενο που προτιμά. Τεχνολογίας Super AMOLED, με διαγώνιο 6,1 ίντσες και λόγο πλάτους: ύψους 20:9 (ελάχιστα μεγαλύτερη από εκείνη του Α40 και με λίγο διαφορετικό ratio) προσφέρει εξαιρετική εμπειρία στο χρήστη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την κατηγορία τιμής της συσκευής. Αναβαθμισμένη σε σχέση με τον πρόγονο του Α41 είναι η ανάλυση, η οποία έχει ανέβει πλέον στα 1080x2400 pixels, με το δείκτη πυκνότητας των pixels να φθάνει τα 443ppi.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά διευκολύνουν την καθημερινότητα του χρήστη. Το έντονο καλοκαιρινό φως στο εξωτερικό περιβάλλον δεν δημιουργεί προβλήματα στην ανάγνωση/θέαση της οθόνης, η θέαση multimedia περιεχομένου αφήνει μια ευχάριστη εμπειρία, ενώ ο χρήστης της συσκευής έχει επιπλέον την ευχέρεια να ρυθμίσει παραμέτρους, όπως ο κορεσμός, η φωτεινότητα, η θερμοκρασία των χρωμάτων αλλά και η ενεργοποίηση της λειτουργίας always on.

Σ’ αυτήν την εμπειρία μοναδικός περισπασμός είναι η «σταγόνα» στο άνω μέρος της οθόνης που φιλοξενεί τη selfie κάμερα, ενώ και τα περιμετρικά πλαίσια είναι ελάχιστα προς τέρψη επίσης του καταναλωτή.

Αν η οθόνη απογειώνει την εμπειρία η χρήση πλαστικού στο σώμα της συσκευής έρχεται να σε προσγειώσει λίγο. Ναι, δεν σπανίζει η χρήση αυτών των υλικών στη συγκεκριμένη κατηγορία, όμως ισχύει και το αντίθετο. Υπάρχουν επίσης εταιρείες που έχουν πλέον προσθέσει μεταλλικά στοιχεία στις προτάσεις τους στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Από την πλευρά της η Samsung επιχειρεί ένα «συμβιβασμό»: να σου προσφέρει το καλύτερο δυνατό στην οθόνη, χαμηλώνοντας τον πήχη της ποιότητας κατασκευής, προκειμένου να συγκρατήσει την τιμή σ’ αυτά τα επίπεδα.

 

Τριπλή κύρια κάμερα

Ανταποκρινόμενη στα «θέλω» του νεανικού κοινού, στο οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο η σειρά Galaxy A, το A41 έρχεται με τριπλή κύρια κάμερα στην πλάτη της συσκευής. Ένα σύστημα φακών, φτιαγμένο με καλές προθέσεις που αφήνει όμως διαφορετική αίσθηση, ανάλογα με την ώρα που θα το χρησιμοποιήσεις. Την ημέρα όλα μοιάζουν ιδανικά. Οι τρεις κάμερες (η μία είναι αισθητήρας βάθους 5ΜΡ) ανταποκρίνονται στις επιθυμίες σου και σου προσφέρουν υψηλής ποιότητας λήψης, αν και ίσως υπάρχουν κάποιες ενστάσεις σε αντίθεση και κορεσμό. Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, με ζωντανά και ωραία χρώματα, τόσο από την κύρια ευρυγώνια, που προσφέρει ανάλυση 48ΜΡ και τον αισθητήρα της Sony, όσο και από την υπερευρυγώνια, η ανάλυση της οποίας φθάνει τα 8MP. Το σύστημα καμερών του Galaxy A41 χρησιμοποιεί και τεχνολογία ΑΙ, ενώ στο λογισμικό που έχει προσθέσει η Samsung στην κάμερα παρέχονται τέσσερις επιλογές θόλωσης του φόντου, παρέχοντας έτσι περισσότερες επιλογές στο χρήστη.

Όσο όμως μειώνεται το φως πέφτει και η απόδοση των καμερών του Galaxy A41 (απουσιάζει η λειτουργία Night Mode) με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να παρουσιάζουν αυξημένο ψηφιακό θόρυβο και να χάνουν σε λεπτομέρεια.

Στον τομέα του video κλωτσάει η απουσία οπτικού σταθεροποιητή όταν όλη η υπόλοιπη εμπειρία που λαμβάνεις είναι πολύ καλή, με ζωντανά και πλούσια χρώματα, με την ανάλυση να κυμαίνεται στο βασικό πλέον επίπεδο των 1080p στα 30fps. Έτσι αν θες να γράψεις κάποια πλάνα από στατική (ή μερικώς στατική) θέση θα το ευχαριστηθείς με την ψυχή σου, αν θες action πλάνα δεν θα μείνεις ικανοποιημένος.

 

Εξοπλισμός

Στην καρδιά του Galaxy A41 τρέχει ο επεξεργαστής MediaTek Helio P65 συνοδεύεται από 4 GB RAM, που προσφέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις και ομαλή εμπειρία στο μέσο χρήστη που δεν έχει αυξημένες απαιτήσεις. Ακόμα και σε απαιτητικά παιχνίδια το νέο smartphone τα βγάζει πέρα, χάρη και στη λειτουργία game booster, όμως μάλλον η «πίεση» στους πόρους της συσκευής ανεβάζουν και απότομα τη θερμοκρασία της.

Ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος του Α41 φθάνει τα 64GB, όμως η συσκευή προσφέρει και δυνατότητα προσθήκης microSD σε όποιον έχει μεγαλύτερες ανάγκες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το νέο smartphone μπορεί να δεχτεί τρεις κάρτες ταυτόχρονα στην ειδική υποδοχή του, αφού εκτός της microSD υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης και δύο SIM.

To παρόν στη συσκευή δίνει και ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, όπως επίσης και η τεχνολογία Dolby Atmos που αποδίδει τρισδιάστατο στερεοφωνικό ήχο, καθώς επίσης και η τεχνολογία ασφάλειας Samsung Knox, που συναντάμε σε μια μεγάλη γκάμα συσκευών της κορεατικής εταιρείας.

Τέλος, η μπαταρία των 3500mAh έρχεται να δώσει αυτονομία μεγαλύτερη της μίας ημέρας για μια καθημερινή, μέση, χρήση, με την ταχεία φόρτιση να είναι μόλις 15W αλλά να δίνει πλήρη φόρτιση σε 1,5 ώρα.

Συμπερασματικά, η επιλογή ή όχι της απόκτησης του Samsung Galaxy A41 είναι μάλλον θέμα προτεραιοτήτων. Αν για παράδειγμα θέλεις ένα κινητό περισσότερο για μέσο ψυχαγωγίας με ωραία οθόνη και πλούσιο ήχο τότε το Α41 μπορεί να ανταποκριθεί στα ζητούμενά σου, αν δίνεις έμφαση σε καλύτερες και ισχυρότερες επιδόσεις μάλλον ο ανταγωνισμός έχει να σου προσφέρει καλύτερες επιλογές.