Απολύσεις «απείθαρχων» στην Amazon

Απολύσεις «απείθαρχων» στην Amazon

Συντάκτης: Deasy @ 15.04.2020

Δεν είναι η πρώτη και μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία φορά που η Amazon αντιμετωπίζει κριτική για τη στάση της έναντι των εργαζομένων της. Αυτή τη φορά και εν μέσω της πανδημίας η ετιαρεία απελυσε τρεις εργαζόμενους που είχαν δημοσίως επικρίνει τη στάση της Amazon  έναντι της κλιματικής αλλαγής αλλά και τις συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις της.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, κρούσματα του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 74 αποθήκες της Amazon  στις ΗΠΑ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι οργάνωσαν μικρές -και άνευ αποτελέσματος- εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.  Χθες, μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως ο διευθυντής μίας μονάδας της στην Καλιφόρνια έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό.

Η Amazon βεβαίως έσπευσε να δικαιολογήσει τις απολύσεις λέγοντας πως οι εργαζόμενοι είχαν παραβιάσει τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας (που πιθανόν να λέει κάπου “σκάσε και δούλευε” αλλά σε μια πιο πολιτικά ορθή διατύπωση και με περισσότερες λέξεις). Βεβαίως περιστατικά όπως το συγκεκριμένο δυναμώνουν τις φωνές όσων λένε πως η εταιρεία πρέπει να σουλουπώσει λίγο τον τρόπο που λειτουργεί και ο οποίος κατά καιρούς έχει προκαλέσει σχόλια. Το ενδιαφέρον είναι πως η Washington Post, η εφημερίδα που ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, αναφέρεται διεξοδικά σε όλα αυτά.