Αξιοποιώντας ανοικτά δεδομένα, που αφορούν την κατασκευή προστατευτικών μασκών η ελληνική εταιρεία Stereolab 3D printing κατασκεύασε μία πρώτη πρότυπη μάσκα προστασίας για το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας.
Η ανακοίνωση έγινε μέσα από τη σελίδα της εταιρείας στο Facebook, στην οποία γίνεται αναφορά ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από μία διεθνή κοινότητα που δραστηριοποιείται στον τομέα της 3D εκτύπωσης. Αντίστοιχες μάσκες, όπως μας ανέφερε ο κ. Ηλίας Γιαννόπουλος, ιδιοκτήτης της Stereolab 3D printing, αντίστοιχες μάσκες έχουν κατασκευαστεί και στην Ιταλία ή την Ισπανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, μετά τη χθεσινή ανάρτηση το ελληνικό Υπουργείο Υγείας ήρθε σε επαφή με την ελληνική κοινότητα της τριασδιάστατης εκτύπωσης (Hellas COVID19 3D Printing Supplies), παραγγέλνοντας σε πρώτη φάση 500 τέτοιες μάσκες, ενώ σε δεύτερο χρόνο ο αριθμός αυτός θα φθάσει τις 7.000 μάσκες. Κάθε μάσκα για να εκτυπωθεί από τον τριασδάστατο εκτυπωτή χρειάζεται περίπου μία περίπου ώρα, όμως με τη χρήση πολλαπλών εκτυπωτών, που διαθέτει συνολικά η ελληνική κοινότητα, ο ρυθμός παραγωγής μασκών μπορεί να αυξηθεί. Το κόστος εκτύπωσης εκτιμάται κοντά στα 5 ευρώ, όμως όπως ανέφερε στο deasy o κ. Γιαννόπουλος, πρόκειται για μια εθελοντική πρωτοβουλία, που δεν έχει ως στόχο το κέρδος.
Αν και μέχρι πρόσφατα η χρήση προϊόντων που έχουν παραχθεί από 3D εκτυπωτές δεν επιτρεπόταν από τις υγειονομικές αρχές των κρατών (ή μπορεί να μην είχε προβλεφθεί) το πρόσφατο παράδειγμα σε νοσοκομείο στην Ιταλία με εθελοντές που δοκίμασαν με επιτυχία την κατασκευή βαλβίδων για αναπνευστήρες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εξοπλισμού, ενδεχομένως να αποτελεί την αρχή μιας πιθανής αλλαγής. Λίγες ημέρες μετά και σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αρχή της Σουηδίας, που εποπτεύει το περιβάλλον εργασίας στη χώρα εξετάζει αν θα αποδεχθεί τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού που έχει παραχθεί με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης.
Στο YouTube κανάλι μίας τσέχικης εταιρείας που επίσης έχει προχωρήσει στην κατασκευή παρόμοιας μάσκας μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο συναρμολογείται και εφαρμόζει στο πρόσωπο η μάσκα.