Κίνα: με αναγνώριση προσώπου η εγγραφή σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας

Κίνα: με αναγνώριση προσώπου η εγγραφή σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 02.12.2019

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες ο νέος κανονισμός στην Κίνα που επιβάλλει στους Κινέζους καταναλωτές που θέλουν να εγγραφούν σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας να περνούν από αναγνώριση προσώπου. Μία αμφιλεγόμενη ως προς το σκοπό της ρύθμιση που σύμφωνα με το κινεζικό κράτος έχει ως στόχο να μειώσει τις περιπτώσεις απάτης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας, οι οποίες επίσης ανήκουν στο κράτος, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και άλλα μέσα για να επαληθεύσουν την ταυτότητα των ανθρώπων που ανοίγουν νέους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας. Στη ρύθμιση δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τους υφιστάμενους συνδρομητές και στο αν και αυτοί θα περνούν από τη διαδικασία αναγνώρισης προσώπου όμως θεωρούμε ότι είναι μια «σκόπελος» που μπορεί να ξεπεραστεί, καθώς η επιλογή ενός νέου πακέτου μπορεί να θεωρηθεί ως νέα υπηρεσία και κατ’ επέκταση να πρέπει να εφαρμοστεί η διαδικασία αναγνώρισης προσώπου.   

Λεπτομέρειες για τις εταιρείες που θα παρέχουν τις λύσεις δεν έχουν γίνει γνωστές. Υποψήφιες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο συγκεκριμένο πεδίο, όπως η SenseTime ή η Megvii, η λύση αναγνώρισης προσώπου των οποίων χρησιμοποιείται ήδη σε άλλες δραστηριότητες στη συγκεκριμένη χώρα. Μάλιστα, όπως ανέδειξε μια έρευνα των New York Times τον προηγούμενο Απρίλιο οι παραπάνω εταιρείες συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα της κινεζικής κυβέρνησης, που χρησιμοποιούσε τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου προκειμένου να εντοπίσει άτομα που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων. Θέση την οποία υιοθέτησε τον προηγούμενο Οκτώβριο το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό σε σχεδόν 30 κινεζικές εταιρείες που εξειδικεύονται στην αναγνώριση προσώπου (ανάμεσά τους και οι παραπάνω), με την κατηγορία της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μειονοτήτων πληθυσμού.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται σε αρκετά πεδία στην Κίνα, όπως οι υπηρεσίες συγκοινωνιών και μεταφορών, τα super markets, ενώ το Πεκίνο βρίσκεται στη διαδικασία να υιοθετήσει μια αντίστοιχη εφαρμογή και για τον τομέα της κατοικίας, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua.