Το Λονδίνο κόβει την Uber

Το Λονδίνο κόβει την Uber

Συντάκτης: Deasy @ 25.11.2019

Μια σοκαριστική απόφαση περίμενε σήμερα τα στελέχη της Uber, τα οποία είδαν τις αρχές του Λονδίνου να μην ανανεώνουν την άδεια λειτουργίας της εταιρείας στη βρετανική πρωτεύουσα. Μία ήττα τρομακτική για την αμερικανική εταιρεία όχι μόνο σε επίπεδο κύρους αλλά και οικονομικών, καθώς το Λονδίνο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές της, με περισσότερους από 50.000 οδηγούς και περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια χρήστες της εφαρμογής.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης του αρμόδιου φορέα, Transport for London, η Uber έθεσε επανειλημμένως σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, καθώς εντοπίστηκαν χιλιάδες περιστατικά διαδρομών από μη εξουσιοδοτημένους οδηγούς. Συγκεκριμένα, το TfL αναφέρει ότι σε 14.000 περιπτώσεις μη εξουσιοδοτημένοι οδηγοί χρησιμοποιούσαν εγκεκριμένους λογαριασμούς οδηγών της υπηρεσίας εκτελώντας διαδρομές με (επίσης) μη αδειοδοτημένα οχήματα. «Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι διαδρομές ήταν ανασφάλιστες και ορισμένοι από τους μη εξουσιοδοτημένους οδηγούς δεν είχαν λάβει άδεια από τη ρυθμιστική αρχή.» Μάλιστα, μία από τις παραπάνω περιπτώσεις αφορούσε οδηγό από τον οποίο είχε ανακληθεί προηγουμένως η άδεια. Όπως επισημαίνει το TfL, οδηγοί από τους οποίους είχε αφαιρεθεί η άδεια από την πλατφόρμα της Uber ήταν σε θέση να δημιουργήσουν νέο λογαριασμό και να ξαναρχίσουν την εκτέλεση διαδρομών μέσω της υπηρεσίας.

 Η ρυθμιστική αρχή του Λονδίνου παραδέχεται ότι η Uber προσπάθησε να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αστοχίες, ωστόσο η πλατφόρμα της είναι ευάλωτη σε τέτοιες περιπτώσεις κακής χρήσης της υπηρεσίας.

Την απόφαση του TfL χαρακτήρισε άδικη η Uber, προσθέτοντας ότι θα προχωρήσει στη άσκηση έφεσης, για την οποία έχει 21 ημέρες στη διάθεσή της. Επιπλέον, τα στελέχη της σημείωσαν ότι μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν στην ενσωμάτωση μιας νέας διαδικασίας ταυτοποίησης των οδηγών μέσω αναγνώρισης προσώπου.

Στο πλευρό της αμερικανικής εταιρείας τάχθηκαν και οι ενώσεις οδηγών, θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους χιλιάδες οδηγούς να γυρίσουν στην ανεργία, ενώ άλλοι θα βρεθούν και να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για τη μίσθωση οχημάτων.

Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Uber αντιμετωπίζει προβλήματα στο Λονδίνο. Αντίστοιχο κίνδυνο είχε αντιμετωπίσει και κατά τη διαδικασία της προηγούμενης αδειοδότησής της, όταν και πάλι η πρώτη απόφαση του TfL ήταν αρνητική.