Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σε αυτή τη ζωή και είμαστε σχεδόν σίγουροι πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γνώριζε εξ αρχής την απάντηση αλλά -ενδεχομένως και λόγω διαδικασιών- δεν μπορούσε να τη δώσει από μόνη της.
Η ιστορία ξεκινάει με συμπολίτες μας που πήγαν στην Εφορία με έντυπα που είχαν συμπληρώσει στον υπολογιστή τα είχαν υπογράψει με την ψηφιακή τους υπογραφή και τα είχαν ακολούθως τυπώσει.
Οπότε τέθηκε το ερώτημα: Γίνονται δεκτά τα έγγραφα που έχουν τυπωθεί και εμφανίζουν επάνω τους τα στοιχεία μίας ψηφιακής υπογραφής;
Βεβαίως και όχι θα πεις. Πώς θα διασφαλίσεις πως η ψηφιακή υπογραφή είναι γνήσια σε ένα τυπωμένο χαρτί; Δεν γίνεται. Διευκρινίζουμε πως η ψηφιακή υπογραφή δεν είναι αυτή η καλικαντζούρα που σε βάζουν να κάνεις σε μια οθόνη κινητού ή tablet κάποιες εταιρείες, όπως π.χ. οι κούριερ, αλλά ένα κρυπτογραφημένο κλειδί που μπορείς να το αποκτήσεις αν θέλεις με μια διαδικασία που όταν την κάνουμε με το καλό θα στην περιγράφουμε με κάθε λεπτομέρεια.
Οπότε, ναι φίλη μας και φίλε μας, υπάρχουν συμπολίτες μας που τύπωσαν κάτι που είχε ψηφιακή υπογραφή και θεωρούσαν πως έπρεπε να γίνει δεκτό από την ΔΟΥ τους.
Πολίτες και υπάλληλοι επικοινώνησαν (ίσως αφού πρώτα τσακώθηκαν αρκούντως μεταξύ τους) με την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ που απηύθυνε σχετικό ερώτημα στην αρμόδια διεύθυνση του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία αρμόδια διεύθυνση απάντησε πως φυσικά δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτή εκτύπωση εγγράφου με ψηφιακή υπογραφή διότι πώς θα γίνει η ταυτοποίηση;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα χρειάστηκε να απασχολήσει τις δημόσιες υπηρεσίες του τόπου μας, διότι κάποιοι συμπολίτες μας μπέρδεψαν την ψηφιακή με την κλασική υπογραφή. Βεβαίως οφείλεις και τις δύο να προσέχεις που τις βάζεις, αλλά όχι οι εκτυπωτές δεν μπορούν να βγάλουν γνήσιο αντίγραφο ψηφιακής υπογραφής.