Η Διαύγεια είναι ίσως το μόνο δημιούργημα της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου που έχει τύχει καθολικής αποδοχής, αφού είναι η πλατφόρμα που δίνει στον καθένα μας τη δυνατότητα να μπει στα μέχρι πρότινος άδυτα της δημόσιας διοίκησης και να δει τι δαπάνες γίνονται και πού. Ουκ ολίγες αποκαλύψεις έχουν γίνει χάρη στη Διαύγεια, το σωστό να λέγεται.
Το κακό με την Διαύγεια είναι ότι το site της είναι δύσχρηστο. Ενώ, δηλαδή, στόχος της (και ορθώς) είναι η διαφάνεια, στην πράξη πέφτει τόσο φως που τυφλώνεσαι. Σε πολλές αναζητήσεις θα σου επιστραφούν άσχετα αποτελέσματα για μικροπληρωμές τύπου ο Δήμος Χ έδωσε 50 ευρώ στον κύριο Ζ που έκοψε το γρασίδι έξω από το δημαρχείο. Εχει, ίσως, ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την εκταμίευση ακόμα και μικρο-ποσών, πόσες σφραγίδες και υπογραφές πρέπει να συγκεντρωθούν για μια πληρωμή, αλλά σκοπός της Διαύγειας δεν ήταν να λύσει το πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας και αυτή η υπερβολική διαύγεια τελικά δυσκολεύει τον εντοπισμό των περιπτώσεων που αξίζει τον κόπο να δώσει κανείς βάρος.
Πάνω στη Διαύγεια χτίστηκε λοιπόν η ΥπερΔιαύγεια από τον Βαγγέλη Μπάνο. Η ΥπερΔιαύγεια προσπαθούσε (και νομίζουμε πως πέτυχε) να περιορίσει τον όγκο των άσχετων αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις της Διαύγειας και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως το κατάφερε σε βαθμό που ήταν πιο εύκολο να βρεις κάτι στην Υπερδιαύγεια σε σύγκριση με την Διαύγεια.
Χρησιμοποιούμε δυστυχώς παρελθόντες χρόνους διότι στις 24 Οκτωβρίου με ένα λιτό μήνυμα ο Βαγγέλης Μπάνος ανακοίνωσε την παύση της ΥπερΔιαύγειας λόγω έλλειψης πόρων.
Να πούμε κρίμα; Θα πούμε. Να πούμε ευχαριστώ για τη λειτουργία αυτής της τόσο εξυπηρετικής πλατφόρμας; Βεβαίως. Να πούμε πως χωρίς μετα-υπηρεσίες όπως η Υπερδιαύγεια, η Διαύγεια θα εξακολουθήσει να είναι δύσχρηστη; Πολύ φοβόμαστε πως η πραγματικότητα δεν θα μας διαψεύσει. Να πούμε μακάρι να ξαναλειτουργήσει; Ασυζητητί, μένει μόνο να βρεθούν οι πόροι.