Τα 6 δισ. ευρώ έφτασε η δημοπρασία 5G της Γερμανίας

Τα 6 δισ. ευρώ έφτασε η δημοπρασία 5G της Γερμανίας

Συντάκτης: Deasy @ 13.06.2019

Μετά από 497 γύρους πονταρισμάτων η γερμανική επιτροπή δικτύων (γνωστή στους Γερμανούς ως BNetzA) ανακοίνωσε πως απένειμε στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες 41 περιοχές συχνοτήτων στις ζώνες των 2 και 3,6 GHz γα την ανάπτυξη των δικτύων 5G και πως οι πάροχοι προσέφεραν συνολικά το ποσό των 6,5 δισ. δολαρίων.

Η αρχική εκτίμηση υπολόγιζε πως το συνολικό ποσό θα κυμαινόταν μεταξύ 3 και 5 δισ. Η διαδικασία θύμισε λίγο τη δική μας περίπτωση με τις τηλεοπτικές άδειες που είχε δημοπρατήσει η κυβέρνηση -και την οποία είχε ακυρώσει το ΣτΕ-, καθώς οι εκπρόσωποι των παρόχων κλείστηκαν σε έναν χώρο στα μέσα Μαρτίου από τον οποίο βγήκαν μόλις χθες!

Ο λόγος για τον οποίο κράτησε τόσο πολύ ήταν ότι η BNetzA είχε ορίσει ως βήμα των πονταρισμάτων τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά την περασμένη εβδομάδα το ανέβασε στα 12 εκατ. και επιτέλους οι άνθρωποι που μετείχαν στη διαδικασία θα μπορέσουν να δουν τις οικογένειές τους.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως εξαιτίας του μεγάλου ποσού που θα δώσουν για να λάβουν τις άδειες θα κάνουν μικρότερες επενδύσεις σε δίκτυα, αλλά αυτό ακούγεται και λίγο οξύμωρο. Αν δεν πρόκειται να κάνουν επενδύσεις για να φτιάξουν δίκτυα που θα χρησιμοποιούνται από εταιρείες και καταναλωτές τότε για ποιο λόγο μπήκαν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Για να μην πούμε πως το 2000 οι εταιρείες είχαν δώσει 50 δισ. για τις άδειες 3G και πως το 2015 είχαν δώσει 5,1 δισ. για τις άδειες 4G, άρα μάλλον γκρινιάζουν επειδή δεν έχουν ίσως κάτι καλύτερο να κάνουν. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τη δημοπρασία για τις άδειες 5G θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση όλων των ευρυζωνικών δικτύων της χώρας.