Στα 82,4 δισ. η αξία της Uber

Στα 82,4 δισ. η αξία της Uber

Χλιαρή υποδοχή στην Wall Street

Συντάκτης: Deasy @ 10.05.2019

Εδώ και ημέρες τα αμερικανικά κυρίως ΜΜΕ είχαν στα βασικά τους θέματα τη δημόσια εγγραφή της Uber και εκτιμούσαν πως η είσοδος της εταιρείας που θα μας έκανε όλους… ταξιτζήδες θα έκανε αρκετά στόματα να ανοίξουν διάπλατα από την έκπληξη.

Βεβαίως η εταιρεία συγκέντρωσε 8,1 δισ. δολάρια από τη διαδικασία με τη μετοχή της να αποτιμάται στα 45 δολάρια και βεβαίως δεν είναι λεφτά που θα αγνοούσες. Όμως η αποτίμηση είναι λιγότερο γενναιόδωρη από όσο φαίνεται πως περίμεναν εκεί στις ΗΠΑ. Αντί των 90 δισ. δολαρίων η αποτίμηση της εταιρείας ορίστηκε στα 82,4 δισ. ποσό που επίσης δεν είναι ευκαταφρόνητο και, βεβαίως, θα πρέπει να πούμε πως είναι για την ώρα θεωρητικό διότι κανείς δεν έχει πάει να αγοράσει την εταιρεία προσφέροντας ένα τέτοιο ποσό.

Αυτή η διαφορά όμως των 7,6 δισ. έκανε αρκετούς να στραβομουτσουνιάσουν διότι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων ετών δεν ήταν τόσο θεαματική όσο ανέμεναν.

Οι New York Times το πήραν όμως πολύ ψύχραιμα το θέμα, μην πούμε και κυνικά, λέγοντας πως η χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξαν οι επενδυτές στην Uber προκαλεί ερωτήματα για αν θα πρέπει να ανησυχούν άλλες ζημιογόνες startups της Σίλικον Βάλεϊ που θέλουν να μπουν στο Χρηματιστήριο. Διότι το να χάνεις λεφτά και να περιμένεις να σε αποτιμήσουν σαν να είσαι άλλο ένα διαμάντι είναι και λίγο υπερβολικό, απλώς οι συνάδελφοι εκεί στη Νέα Υόρκη έχουν μάθει να τα λένε πιο ευγενικά από εμάς.