Αυτή, φίλη και φίλε είναι κάτι σαν dream team του πνεύματος. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, 12 κολλέγια του Κέιμπριτζ, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού και το Μουσείο Φιτζγουίλιαμ ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα έργο δύο ετών που θα κοστίσει κοντά στα 2 εκατ. ευρώ και έχει στόχο την ψηφιοποίηση 800 ελληνικών χειρογράφων από την περίοδο του Μεσαίωνα.
Το έργο αφορά το σύνολο των χειρογράφων που βρίσκονται σήμερα στο Κέιμπριτζ και εκείνων της Βιβλιοθήκης Palatina που σήμερα μοιράζονται το Βατικανό και η Χαϊδελβέργη.
Στη διάρκεια του Μεσαίωνα (θυμίζουμε πως η τυπογραφία δεν είχε εφευρεθεί ακόμα και όλη η δουλειά γινόταν στο χέρι) τα έργα του Ομήρου και του Πλάτωνα αντιγράφηκαν ξανά και ξανά, όπως το ίδιο συνέβεη και με θρησκευτικά κείμενα. Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης τα έργα θα είναι διαθέσιμα στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ σε κάθε ενδιαφερόμενο (μέσω διαδικτύου βεβαίως). Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη σήμερα φιλοξενούνται τα έργα του Δαρβίνου, του Νεύτωνα αλλά και του Χόκινγκ και έως σήμερα έχουν καταγραφεί 17 εκατ. επισκέψεις.
Αντίστοιχα η Χαϊδελβέργη έχει ψηφιοποιήσει ως σήμερα 38.000 τόμους το υλικό των οποίων έχουν επισκεφθεί -μέσω διαδικτύου βεβαίως, μην επαναλαμβανόμαστε- άνθρωποι από 169 χώρες.