Άλλο ένα τουρκικό φίμωτρο στο Internet

Άλλο ένα τουρκικό φίμωτρο στο Internet

Συντάκτης: Deasy @ 14.07.2017

Έχουμε δει πολλές φορές να γίνονται προσπάθειες για να ελεγχθεί το Internet και συνήθως οι προσπάθειες αυτές καταλήγουν σε αποτυχία πριν περάσουν από μια κατάσταση όπου οι διώκτες της πληροφορίες παίζουν τον ρόλο της γάτας που προσπαθούν να πιάσουν το ποντίκι, δηλαδή την ενοχλητική πληροφορία.

Η ηγεσία στη γειτονική Τουρκία, όπου αύριο Σάββατο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχει αποδείξει αρκετές φορές πως δεν τα έχει καλά με την ελευθερία του λόγου και τα έχει βάλει με ουκ ολίγους online στόχους.

Το τελευταίο επεισόδιο είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει στους γείτονες. Δικαστήριο της Σμύρνης διέταξε να απαγορευτεί η πρόσβαση σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, καθώς και σε μια σειρά από σελίδες που αναφέρονται στην υπόθεση του γιατρού Ντενίζ Γιαζίτσι. Ο Γιαζίτσι συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία το 2008 και αφού εδάρη ανηλεώς εντός του περιπολικού η “φιλοξενία” συνεχίστηκε στο τμήμα. Ο Γιαζίτσι υποστήριξε πως οι αστυνομικοί του επιτέθηκαν μόλις πληροφορήθηκαν πως κατάγεται από το Ντιγιάρμπακιρ, μια πόλη με κυρίως κουρδικό πληθυσμό, και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον ανώτατο βαθμό, όπου το δικαστήριο απεφάνθη πως ο Γιαζίτσι δεν μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον των αστυνομικών εξαιτίας της νομοθεσίας που τους παρέχει ασυλία. Η υπόθεση ήρθε ξανά στην επιφάνεια εξαιτίας της απόφασης του δικαστηρίου της Σμύρνης που “θυμίζει” σε όλους εντός και εκτός Τουρκίας πως η πρόσβαση στην πληροφορία δεν είναι πάντοτε τόσο δεδομένη όσο θα θέλαμε να είναι…