15 Χρόνια Ψηφιακή Τέχνη στην Αθήνα

15 Χρόνια Ψηφιακή Τέχνη στην Αθήνα

Συντάκτης: Deasy @ 21.03.2019

Αθήνα 2005, όταν τα smartphones φάνταζαν επιστημονική φαντασία και η τεχνητή νοημοσύνη σενάριο blockbuster ταινίας, ξεπρόβαλε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας που τότε ονομαζόταν Athens Video Art Festival, που επρόκειτο να γίνει θεσμός και σημείο αναφοράς του ψηφιακού πολιτισμού και της καινοτομίας, το γνωστό σε όλους μας, τώρα, Athens Digital Arts Festival (ADAF).

Συναυλίες, διαδραστικές εγκαταστάσεις, ρομπότ, τεχνητή νοημοσύνη, περφορμανς, VR / AR, games, ολογράμματα.... Το ADAF μας καλωσόρισε σε ένα νέο κόσμο τεχνολογίας και τέχνης, μας χάρισε μοναδικές στιγμές, φέρνοντας κάθε φορά τον αέρα του μέλλοντος στην ανοιξιάτικη Αθήνα.

Από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μέχρι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ ζουν κάθε χρόνο μοναδικές εμπειρίες ενώ, ταυτόχρονα, ενημερώνονται για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, το κοινό παρακολούθησε τα πιο σύγχρονα live acts ηλεκτρονικής μουσικής, ομιλίες και εργαστήρια, χόρεψε με ρομπότ, έκλεισε τα μάτια και ταξίδεψε στον ορίζοντα γεγονότων, τον μαγικό κόσμο του διαστήματος, και στην επόμενη μέρα του μετα-μέλλοντος, όπως αυτή διαμορφώνεται από τα ψηφιακά μέσα.

Πάντα πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό και την καλλιτεχνική κοινότητα, το ADAF μας παρουσιάζει σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια ό,τι πιο πρωτοποριακό συμβαίνει στον ψηφιακό πολιτισμό, ενώνοντας την τέχνη με την επιστήμη και την τεχνολογία. Καθώς το Athens Digital Arts Festival αποτελεί το μοναδικό σταθερό Φεστιβάλ για την εξέλιξη της ψηφιακής τέχνης, έχει καταφέρει να φέρει στην Αθήνα τα πιο cutting edge projects, αποτυπώνοντας τον παλμό της πόλης και αναδεικνύοντάς την ως σημαντική πηγή σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Φέτος, το ADAF γιορτάζει τα 15 του χρόνια και, όπως πάντα, το πρόγραμμα του αναμένεται να μας ταξιδέψει σε υπερρεαλιστικά, φουτουριστικά τοπία. το επετειακό ADAF 2019 (www.adaf.gr), με τίτλο The World is a Hologram, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 – 12 Μαΐου 2019 και θα ανοίξει για το κοινό έναν εμβληματικό χώρο της πόλης, επιχειρεί να ενώσει  το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Καθώς ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί για το μέλλον μπορεί να γίνει πραγματικότητα, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες...