Αυτό είναι το Samsung Galaxy S9

Οι προπαραγγελίες ξεκινούν σήμερα. 16 Μαρτίου η διάθεσή του στην Ελλάδα.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 25.02.2018

«Από το αυτί στο μάτι»…. Κάπως έτσι έχει εξελιχθεί η επικοινωνία μας τα χρόνια της κινητής τηλεφωνίας, όπου η εικόνα έχει όλο και περισσότερη σημασία. Μόνο το 2017 μοιράστηκαν μεταξύ των χρηστών 1,3 τρισ. φωτογραφίες, ενώ καθημερινά μοιράζονται 5 δισ. emojis και 1 δισ. τζιφάκια.

Η παραπάνω εισαγωγή ήταν απαραίτητη καθώς αποτέλεσε σε ένα βαθμό τον οδηγό για το νέο Samsung Galaxy S9 που αποκάλυψε η κορεάτικη εταιρεία σήμερα στη Βαρκελώνη. Μια συσκευή που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες της κάμερας, στην ψυχαγωγία αλλά και τη συνδεσιμότητα του χρήστη. Αυτά τα τρία στοιχεία αποτελούν και τους πυλώνες πάνω στους οποίους «χτίστηκε» το Galaxy S9 και η μεγαλύτερη έκδοσή του, Galaxy S9+. Δύο συσκευές που σχεδιαστικά είναι πανέμορφες, βελτιώνοντας σε μικρές λεπτομέρειες το design που έφερε πέρυσι το Galaxy S8. Λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων γύρω από την οθόνη ή η ένταξη ενός ακόμα χρώματος, του λιλά (το χρώμα του 2018 σύμφωνα με την Pantone) στη χρωματική παλέτα που θα είναι διαθέσιμη η συσκευή. Ανάλογα με την έκδοση (S9 ή S9+) ο χρήστης απολαμβάνει μία εξαιρετική οθόνη (5,8 ή 6,2 ίντσες αντίστοιχα) ανάλυσης Quad HD (2960 x 1440 pixels) που διατηρεί τα κυρτά της σημεία στα πλαϊνά σημεία της συσκευής.

 

Κάμερα με μεταβλητό διάφραγμα και super slow motion

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα δυνατό χαρτί του Galaxy S9 για το χρήστη αυτό σίγουρα είναι η κάμερά του. H Samsung έχει φροντίσει να εξοπλίσει τη νέα της ναυαρχίδα με πλήθος δυνατοτήτων αλλά και καινοτομίες στο συγκεκριμένο πεδίο. Ξεκινώντας από το τελευταίο (τις καινοτομίες δηλαδή) το Galaxy S9 είναι το πρώτο smartphone που διαθέτει κάμερα με μεταβλητό διάφραγμα, από F1.5 σε F2.4. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε φωτεινά περιβάλλοντα, όπου δεν υπάρχει η ανάγκη για ένα πολύ μεγάλο διάφραγμα η κάμερα στην αυτόματη λειτουργία της ρυθμίζει το διάφραγμα στο F2.4. Αντίστοιχα, σε σκοτεινά περιβάλλοντα η κάμερα ρυθμίζεται αυτόματα στο F1.5 ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατό περισσότερο φως (28% παραπάνω από το S8), χωρίς να ανεβάσει τα ISO ή να μειώσει την ταχύτητα του κλείστρου, παράγοντας μια πιο καθαρή φωτογραφία. Για το μέσο χρήστη που χρησιμοποιεί μονίμως την αυτόματη λειτουργία είναι σίγουρα μια μεγάλη διευκόλυνση, αφού η κάμερα ρυθμίζεται μόνη της για να παράγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας σε σκοτεινά περιβάλλοντα, όπου χρησιμοποιείται το διάφραγμα F1.5 ο ψηφιακός θόρυβος είναι μικρότερος κατά 30% σε σχέση με το S8. Όπως σημείωσαν, η κάμερα στην πράξη τραβάει 12 εικόνες. Αυτές τις συνθέτει και επεξεργάζεται σε ομάδες των 4, καταλήγοντας σε 3, τις οποίες επίσης συνθέτει σε δεύτερο επίπεδο, προσφέροντας την τελική λήψη στο χρήστη.

Σύγκριση του αποτελέσματος φωτογραφίας σε σκοτεινό περιβάλλον μεταξύ του Galaxy S9 και του Google Pixel 2.

Η κύρια κάμερα του Galaxy S9 προσφέρει ανάλυση 12ΜΡ και είναι εξοπλισμένη με σταθεροποιητή εικόνας. Κάτω από αυτήν, το μεγαλύτερο Galaxy S9+ έχει ένα δεύτερο φακό (telephoto), ίδιας ανάλυσης, με διάφραγμα F2.4. Οι δύο αυτές κάμερες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά, παρά μόνο στη λειτουργία Live Focus, όπου ο χρήστης μπορεί να δει το αποτέλεσμα της λήψης ξεχωριστά από τις δύο κάμερες, επιλέγοντας εκείνη που του αρέσει περισσότερο.

Ένα νέο στοιχείο που φέρνει η κάμερα του Galaxy S9 είναι η λήψη super slow motion στα 960fps σε ανάλυση 720p. Μια super αργή ταχύτητα, που όμοια έχουμε δει και σε smartphones της Sony, ωστόσο εδώ έρχεται με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Κατά την εγγραφή σε super slow motion στην οθόνη του χρήστη εμφανίζεται μια περιοχή εστίασης, στην οποία μόλις μπει το αντικείμενο που παρακολουθεί η κάμερα τότε ενεργοποιείται η λειτουργία της αργής κίνησης. Και το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την περιοχή εστίασης ο χρήστης μπορεί να τη μετακινήσει σε οποιοδήποτε σημείο του κάδρου επιθυμεί.

Όπως μας ανέφεραν στελέχη της εταιρείας η εγγραφή super slow motion καταφέρνει να αναπαράγει μια σκηνή διάρκειας μόλις 0,2 δευτερολέπτων σε 6 δευτερόλεπτα. Αυτήν την σκηνή ο χρήστης μπορεί επίσης να τη μοιράζεται ως GIF μέσα από τις πλατφόρμες επικοινωνίας ή να τη χρησιμοποιήσει ως wallpaper στη συσκευή του. Ρίξε μια ματιά στο video παρακάτω...

 


Πληροφορία σε πραγματικό χρόνο

Στα προηγούμενα μοντέλα της Samsung είχαμε δει τις πρώτες προσπάθειες της εταιρείας να συνδέσει την κάμερα με το Bixby. Στο Galaxy S9 το Bixby Vision έρχεται πλέον εμπλουτισμένο με λειτουργίες που παρέχουν πληροφόρηση στο χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα εστιάζοντας με την κάμερα σε ένα κατάλογο φαγητού σε κάποια άγνωστη γλώσσα μπορείς να τον δεις σε μία που καταλαβαίνεις.

Σύμφωνα με τη Samsung αυτή η live πληροφόρηση αφορά τρεις περιπτώσεις: μετάφραση, περιοχή στην οποία βρίσκεσαι, φαγητό.

Μια ακόμα λειτουργία που σχετίζεται με την κάμερα είναι το AR emoji. Η μπροστινή κάμερα του Galaxy S9 σκανάρει το πρόσωπο του χρήστη και πάνω σε αυτό μπορεί να δημιουργήσει 18 διαφορετικές εκφράσεις – emojis. Αυτά τα emojis μπορεί πλέον ο χρήστης να τα χρησιμοποιεί από τις πλατφόρμες επικοινωνίας του (Messenger, Viber κλπ).

 

Πλούσιος εξοπλισμός

Το Galaxy S9 στην ευρωπαϊκή αγορά έρχεται φορώντας τον τελευταίο επεξεργαστή Exynos 9810 (η ευρωπαϊκή έκδοση), ο οποίος συνοδεύεται από μνήμη RAM 4GB, ενώ στο S9+ η RAM είναι ακόμα μεγαλύτερη, φθάνοντας τα 6GB. Και οι δύο συσκευές έχουν υποδοχή για κάρτα μνήμης χωρητικότητας έως 400GB.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η Samsung έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και σε δύο ακόμη τομείς: ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα. Στο Galaxy S9, αξιοποιείται για μια ακόμα φορά η εξαγορά της Harman Kardon από τη Samsung με στερεφωνικά ηχεία που προσφέρουν πλούσιο ήχο. Επιπλέον, υποστηρίζεται και η τεχνολογία Dolby Atmos. Στο επίπεδο της συνδεσιμότητας αξίζει να σημειώσουμε την ενσωμάτωση της νέας εφαρμογής Smartthings App, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να διαχειρίζεται πλήθος συσκευών μέσα από το Galaxy S9 αλλά και το ανανεωμένο DeX pad. Το τελευταίο επιτρέπει την τοποθέτηση του smartphone σε οριζόντια θέση, προσφέροντας την ευχέρεια στο χρήστη να κάνει χρήση της οθόνης του S9 ως touch pad. To DeX έρχεται επίσης με δύο θύρες USB και μία HDMI.

Επίσης, στον τομέα της ασφάλειας, υποστηρίζεται, όπως και σε προηγούμενα smartphones της εταιρείας η λειτουργία αναγνώρισης προσώπου για το ξεκλείδωμα της συσκευής. Το σύνολο των τεχνικών χαρακτηριστικών μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω πίνακα.

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Galaxy S9

Galaxy S9+

Επεξεργαστής

10nm, 64-bit, Octa-core (2.7GHz Quad + 1.7GHz Quad)

Οθόνη

5.8 inch, Quad HD + Curved Super AMOLED, 18.5:9

6.2 inch, Quad HD + Curved Super AMOLED, 18.5:9

Δίκτυο

Enhanced 4X4 MIMO / CA, LAA, LTE Cat 18

Κάμερα

Κύρια: Super Speed Dual Pixel 12MP AF Sensor with OIS (F1.5/F2.4)
Μπροστινή: 8MP AF (F1.7)

Κύρια: Dual Camera with Dual OIS
- Super Speed Dual Pixel 12MP AF Sensor with OIS (F1.5/F2.4)
- Telephoto: 12MP AF sensor (F2.4)

Μπροστινή: 8MP AF (F1.7)

Μνήμη

4GB RAM, 64GB/256GB + Micro SD Slot (up to 400GB)

6GB RAM, 64GB/256GB + Micro SD Slot (up to 400GB)

Μπαταρία

3000mAh

3500mAh

Σώμα

147.7 x 68.7 x 8.5mm, 163gr, IP68

158.1 x 73.8 x 8.5mm, 189gr, IP68

OS

Android 8 (Oreo)

Συνδεσιμότητα

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM, Bluetooth v5.0 (LE up to 2Mbps), ANT+, USB type-C, NFC, Location (GPS, Galileo, Glonass, BeiDou)

 

Άμεσα οι προπαραγγελίες

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία η δυνατότητα για προπαραγγελία της συσκευής ξεκινάει άμεσα, αφού η διαδικασία ανοίγει σήμερα αμέσως μετά το τέλος της παρουσίασης. Το ίδιο γρήγορη είναι και η διαθεσιμότητα της συσκευής η οποία πανευρωπαϊκά (και στην Ελλάδα) θα ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή για το Galaxy S9 θα ξεκινάει από τα 879 ευρώ, ενώ το Galaxy S9+ θα είναι 100 ευρώ ακριβότερο (979 ευρώ). 

 

Φωτογραφίες: Φανούρης Δρακάκης