Πρέπει να ανησυχούμε για τα robot-δολοφόνους

Πρέπει να ανησυχούμε για τα robot-δολοφόνους

Συντάκτης: Deasy @ 21.08.2017

Το θέμα δεν είναι ακριβώς καινούριο. Είχε αναδειχθεί και κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στις αρχές της χρονιάς. Οκτώ μήνες αργότερα, ο Elon Musk μαζί με ακόμα 115 ειδικούς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής υπογράφουν ανοικτή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζοντας τους κινδύνους από τα αυτόνομα οπλικά συστήματα, ζητώντας την απαγόρευσή τους σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ανάπτυξη και η «πρόοδος» των συγκεκριμένων τεχνολογιών γίνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένας πόλεμος με ρομποτικά οπλικά συστήματα και οχήματα είναι μάλλον θέμα μερικών χρόνων και όχι δεκαετιών. Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να ωθήσει κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μια πολεμική σύγκρουση, απόφαση που υπό διαφορετικές συνθήκες πιθανότατα θα ήταν διαφορετική. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει ο κίνδυνος αυτά τα νέα οπλικά συστήματα να χρησιμοποιηθούν για τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον πολιτών, ενώ βεβαίως υπάρχει πάντα η πιθανότητα χάκερς να εκμεταλλευτούν πιθανές ευπάθειες και τα «όπλα» να πέσουν σε λάθος χέρια.

Τέλος, μια ακόμα αρνητική προέκταση είναι το ενδεχόμενο μερικά από τα πιο φωτεινά μυαλά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να απασχοληθούν στην ανάπτυξη τέτοιων οπλικών συστημάτων και όχι εκείνων των τεχνολογιών και λύσεων που έχει τελικά ανάγκη η κοινωνία και η ανθρωπότητα.