Σύννεφα στην τεχνητή νοημοσύνη - Σε κρίση πρωτοπόρος εταιρεία

Σύννεφα στην τεχνητή νοημοσύνη - Σε κρίση πρωτοπόρος εταιρεία

Συντάκτης: Deasy @ 01.04.2024

Δεν είναι όλα ρόδινα στις εταιρείες της τεχνητής νοημοσύνης και δεν θα είναι όλες οι ημέρες ανέφελες. Εδώ και λίγες ημέρες η Stability AI, η εταιρεία που προσπαθεί (ή προσπάθησε) να διαδώσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μέσα από ένα μοντέλο ανοικτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού, βρίσκεται σε αναταραχή καθώς ο επικεφαλής της ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Ο Emad Mostaque είχε κατορθώσει να φέρει την Stability AI στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά από μια σειρά επιτυχημένων γύρων χρηματοδότησης που είχαν οδηγήσει την αποτίμηση της ετιαρείας στο ένα δισ. δολάρια. Ο Mostaque ανακοίνωσε την παραίτησή του λέγοντας ότι θέλει να ρίξει όλο του το βάρος σε τρόπους που η τεχνολογία θα βοηθήσει την ανθρωπότητα.

«Η συγκέντρωση της ισχύος στην τεχνητή νοημοσύνη είναι αρνητική εξέλιξη για όλους μας» έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο X. Όπως έγινε γνωστό, θα διατηρήσει τις μετοχές της Stability AI που έχει στην κατοχή του αλλά έχει μεταβιβάσει τα δικαιώματα ψήφου σε άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μάλλον θα επωφεληθεί από μία εξαγορά της εταιρείας στο μέλλον αλλά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Πίσω από την παραίτηση του Mostaque ωστόσο κρύβεται και μια έντονη γκρίνια των επενδυτών, που έβλεπαν με ανησυχία ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Stability AI δεν έχει τα προσδοκώμενα οφέλη. Τις ανησυχίες ενίσχυε και το γεγονός ότι εναντίον της Stability AI εκκρεμεί μία μήνυση της Getty Images, που κατηγορεί την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε τη δικής της βάση δεδομένων με εικόνες για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα της. Αν το δικαστήριο κρίνει υπέρ της Getty, η Stability AI θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο καταβολής μιας πολύ μεγάλης αποζημίωσης.

Εκτός από τα νομικά προβλήματα, η Stability AI έχει να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό των μεγάλων ψηφιακών δυνάμεων. Alphabet, Meta, Google, Amazon επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν την ισχύ τους στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει σε περιφερειακές εταιρείες όσο πρωτοπόρες και αν είναι να παραμείνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστές. Δύσκολο το μέλλον ακόμα και για εκείνους που με πολύ γλαφυρό τρόπο παρουσίασαν τις δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης...