Μια συζήτηση για ποδόσφαιρο με το AI σύστημα φυσικής γλώσσας, ChatGPT

Μια συζήτηση για ποδόσφαιρο με το AI σύστημα φυσικής γλώσσας, ChatGPT

«Άμπαλη» για την ώρα η πλατφόρμα.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 21.12.2022

Το ChatGPT, η πλατφόρμα φυσικής γλώσσας του ιδρύματος OpenAI έχει σηκώσει μεγάλη σκόνη το τελευταίο μήνα, από τη στιγμή που άνοιξε στο κοινό. Χιλιάδες χρηστών, δημοσιογράφων, προσωπικοτήτων σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να ανοίξουν ένα διάλογο με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, να ζήσουν την εμπειρία για το πώς ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις, στη φυσικότητα του διαλόγου που μπορεί να αναπτυχθεί και στις δυνατότητες που έχει το ChatGPT. Όπως έχουν μεταφέρει ήδη διάφοροι χρήστες από όλο τον κόσμο το ChatGPT έχει τη δυνατότητα να συντάσσει εκθέσεις, να δημιουργεί ιστορίες, να γράφει σενάρια ή ακόμη και ποίηση.

Οπότε εκμεταλλευτήκαμε και εμείς την ευκαιρία για να ζήσουμε και εμείς αυτήν την εμπειρία.

 

Ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα και τα Παγκόσμια Κύπελλα

Επιλέξαμε ως θέμα της «συζήτησης» το ποδόσφαιρο. Μέρες Παγκοσμίου Κυπέλλου είχαμε, οπότε η συζήτηση με την πλατφόρμα φυσικής γλώσσας ChatGPT θα μπορούσε να σχετίζεται λίγο με την επικαιρότητα. Με μια πρώτη ερώτηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο που μόλις τελείωσε ενημερωθήκαμε ότι τα δεδομένα που έχουν εισαχθεί στο σύστημα αφορούν μέχρι και το τέλος του 2021, οπότε ήταν αδύνατη η απάντηση στην πρώτη ερώτησή μας.

Αλλαγή πλάνων και ταξίδι πίσω στο χρόνο, στους ποδοσφαιριστές που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ιστορία του αθλήματος. Το ChatGPT μας ενημέρωσε ότι δεν έχει οπαδικές προτιμήσεις (είναι ένα σύστημα ΑΙ πως θα μπορούσε άλλωστε;) ενώ στην ερώτηση για τον αγαπημένο παίκτη πήραμε πίσω μια αναμενόμενα μεγάλη λίστα ποδοσφαιριστών που «έπαιξαν το τόπι».

Στη συζήτηση που ακολούθησε για το Γιόχαν Κρόιφ και τον Ντιέγκο Μαραντόνα το ChatGPT «υπέπεσε» σε πολλά λάθη. Π.χ. ότι ο πρώτος πήρε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Ολλανδία το 1998, ενώ το ίδιο το σύστημα μας είχε πει προηγουμένως ότι είχε σταματήσει την καριέρα του πολύ νωρίτερα, ότι ο Μαραντόνα έχει πάρει δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1978, 1986) και ότι στον τελικό για το πρώτο είχε σκοράρει δύο γκολ. Λάθη που όταν του τα επισημαίναμε, μας ευχαριστούσε και προχωρούσε το «διάλογο».

Παρακάτω μπορείτε να πατήσετε πάνω στις εικόνες για να δείτε σε μεγέθυνση κομμάτια του διαλόγου και μερικά από τα λάθη του ChatGPT.

 

Το ChatGPT είναι μια προεπισκόπηση της προόδου

Τι μας δείχνουν όλα τα παραπάνω; Ενδεχομένως είναι λάθος η προσέγγιση, τουλάχιστον για την ώρα, ότι το ChatGPT είναι μια μηχανή, ένα σύστημα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για τον έλεγχο των γεγονότων. Τα δεδομένα που έχουν εισαχθεί στο ChatGPT έχουν γίνει από τον άνθρωπο, οπότε κατά τη διάρκεια του data entry ενδεχομένως να έχουν γίνει κάποια μικρά ή μεγάλα λάθη. Αν το σύστημα εκπαιδεύεται, αν «μαθαίνει από τα λάθη του», είναι κάτι που θα το μάθουμε στο μέλλον.

Το ChatGPT είναι περισσότερο μια προεπισκόπηση σε όλους εμάς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, που πλέον έχει φθάσει σε ένα σημείο συμμετοχής σε ένα διάλογο με ένα τρόπο που μοιάζει να είναι εντελώς φυσιολογικός.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι του OpenAI σημειώνουν ότι έχουν πολλή δουλειά να κάνουν πάνω στη γνωστική ικανότητα του συστήματος, όμως η εμπειρία που σου αφήνει το σύστημα στην ανταπόκριση, στη δημιουργία κειμένου, στις απαντήσεις του, προσομοιάζει με μια εμπειρία που θα μπορούσες να είχες με κάποιον άλλο άνθρωπο στην "άλλη πλευρά της γραμμής". Ίσως ημιμαθή σε πολλά γνωστικά πεδία, όπως αρκετοί από εμάς, αλλά αυτό μάλλον θα αλλάξει άμεσα στα επόμενα χρόνια.