Women In Tech: 5 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο της τεχνολογίας

Women In Tech: 5 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο της τεχνολογίας

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 08.03.2022

Η σημερινή μέρα δεν είναι απλώς μια από τις πολλές παγκόσμιες μέρες ή μια κοινότυπη γιορτή. Είναι θα λέγαμε μια μέρα μνήμης, ένας φόρος τιμής στις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, που διεκδίκησαν μια ισάξια θέση στη κοινωνία, θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Παράλληλα, είναι και μια ευκαιρία να τιμήσουμε όλες εκείνες τις γυναίκες που πρωτοστάτησαν σε διάφορα πεδία της επιστήμης, αποτελώντας παράδειγμα και για τις επόμενες γενιές. Τις γυναίκες που απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως δεν υπάρχουν γυναικεία και αντρικά επαγγέλματα και η επιτυχία δεν έχει φύλο.

Δίχως αμφιβολία, η τεχνολογία είναι ένα από τα πεδία που οι γυναίκες διέπρεψαν και μέσα από ανακαλύψεις τους, έλυσαν πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο.  Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Grace Hopper

Η Grace Hopper έγραψε τη δική της ιστορία το χώρο της τεχνολογίας. Ήταν από τους πρώτους προγραμματιστές υπολογιστών που εργάστηκαν στο σύστημα Harvard Mark I, ενώ δημιούργησε και τη γλώσσα προγραμματισμού COBOL, την οποία χρησιμοποιούμε έως και σήμερα.  Μάλιστα, η επιτυχημένη πορεία της συνεχίστηκε σε όλο το φάσμα της ζωής της, αφού ήταν σε ηλικία 79 ετών συνέβαλλε στην τυποποίηση των γλωσσών προγραμματισμού του Αμερικάνικου ναυτικού.

Mary Wilkes

Το όνομα της Mary Wilkes είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπολογιστικά συστήματα και όχι άδικα. Πρόκειται για μια καταξιωμένη επιστήμονα, με πάθος της για το χώρο της πληροφορικής, κάτι που έγινε από πολύ νωρίς εμφανές. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, εντάχθηκε στην ομάδα ψηφιακών υπολογιστών και συνέβαλε στην ανάπτυξη LNC του TX-2, υλοποιώντας το εγχειρίδιο χειριστή για τον τελικό σχεδιασμό της κονσόλας. Παράλληλα, διακρίθηκε για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του πρώτου προσωπικού υπολογιστή, ενώ ήταν και το πρώτο άτομο που διέθετε υπολογιστή στο σπίτι!

Radia Perlman

Γνωστή ως η «μητέρα του Διαδικτύου», η Radia Perlman σημάδεψε καθοριστικά την εξέλιξη της πληροφορικής. Ένας από τους λόγους που συνδέεται με αυτό το χαρακτηρισμό, είναι η εφεύρεση του STP (Spanning Tree Protocol),  που επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή μορφή του διαδικτύου.  Με άλλα λόγια, έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της διαδικτυακής κίνησης, μέσα από την οργάνωση δικτύων και δεδομένων.

Hedy Lamarr

H Hedy Lamarr ήταν κινηματογραφική ηθοποιός και αυτοδίδακτη εφευρέτρια, η οποία συνέβαλλε στην ανακάλυψη του Wi-Fi! Συγκεκριμένα, το ευρεσιτεχνίας το 1942 σχεδίασε με τη βοήθεια του συνθέτη George Anthei ένα «μυστικό σύστημα επικοινωνίας». Αν και προοριζόταν ως ένας τρόπος για να απομακρυνθούν οι ραδιοκατευθυνόμενες τορπίλες κατά τη διάρκεια του πολέμου, η ιδέα τελικά χρησιμοποιήθηκε για τις «διάσημες τεχνολογίες»  Wi-Fi, GPS και Bluetooth.

Elizabeth Feinler

Για πολλούς η Elizabeth Feinler εφηύρε τη Google… πριν τη Google! Έχοντας αγάπη για το διαδίκτυο και τη συλλογή δεδομένων, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διεύθυνε το Κέντρο Πληροφοριών Δικτύου στην Καλιφόρνια, κάτι ανάλογο με τη σημερινή Google. Ήταν μάλιστα το πρώτο μέρος που δημοσίευσε τους πόρους και τους καταλόγους για το Διαδίκτυο, αναπτύσσοντας τους αρχικούς καταλόγους “white pages” και “yellow pages”. Εκτός από αυτό, έχει συνδεθεί με τις ευρέως γνωστές ονομασίες .com, .edu, .gov, .net που συναντούμε καθημερινά.