Κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τους επίσημους αγώνες τα Nike Vaporfly

Κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τους επίσημους αγώνες τα Nike Vaporfly

Για μια ακόμη φορά επανέρχεται το ερώτημα πόση τεχνολογία χωράει στον αθλητισμό.

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 24.01.2020

Η πιο γλαφυρή περιγραφή για την αίσθηση που σου αφήνουν τα παπούτσια Nike Vaporfly ανήκει στο συντάκτη του περιοδικού Runner’s World, Kerry McCarthy, o οποίος τα παρομοίασε με ένα mini pogo stick.

 

via GIPHY

«Τα στρώματα από ανθρακόνημα ωθούν το πόδι του δρομέα πολύ πιο γρήγορα από το έδαφος» συνεχίζει ο Kerry McCarthy στην περιγραφή του που διαβάζουμε στο Reuters.

Στην πιο επιστημονική περιγραφή που δίνουν επιστήμονες στην British Medical Journal σημειώνουν ότι «τα Nike Vaporfly διαφέρουν από κάθε άλλο παπούτσι για τρέξιμο με τρεις τρόπους: διαθέτουν στη σόλα τους στρώματα από ανθρακόνημα, το ενδιάμεσο μέρος της σόλας είναι πιο παχύ και έχει υπερσυμπυκνωμένο αφρό. Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία και όλα μαζί συνδυαστικά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση στην απώλεια ενέργειας».

Για ακόμα μία φορά επανέρχεται το ερώτημα: πόση τεχνολογία χωράει στο χώρο του αθλητισμού; Μπορεί η τεχνολογία να αποτελεί ένα είδος ντοπαρίσματος που παρέχει σε συγκεκριμένους αθλητές άδικα πλεονεκτήματα; Μήπως ο χώρος των σπορ μετατρέπεται όλο και περισσότερο από ανταγωνισμό μεταξύ αθλητών σε ανταγωνισμό μεταξύ κατασκευαστών; Που μπορούν να μπουν όρια; Προφανώς σε αυτήν την κουβέντα υπάρχουν πάντα υπέρμαχοι και των δύο πλευρών.

Η καινούρια υπόθεση αφορά το χώρο του κλασικού αθλητισμού. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός World Athletics, μέχρι πρόσφατα γνωστός ως IAAF (Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού) αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα παπούτσια running. «Θύμα» αυτής της έρευνας ίσως να αποτελέσει η σειρά Vaporfly της Nike, που κινδυνεύει με αποκλεισμό από τους αγώνες. Μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι η πρώτη στο χώρο του αθλητισμού. Πριν 12 χρόνια, η σειρά αθλητικών μαγιό LZR της Speedo είχε αποκλειστεί επίσης από τους αγώνες, κρίνοντας ότι τα μαγιό αυτά λειτουργούσαν άνισα υπέρ των κολυμβητών που τα χρησιμοποιούσαν. Προηγουμένως, αρκετοί αθλητές που φορούσαν τη συγκεκριμένη σειρά μαγιό είχαν καταρρίψει αρκετά παγκόσμια ρεκόρ, με εντυπωσιακούς χρόνους.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αυτή τη φορά και με σειρά παπουτσιών Nike Vaporfly, που παρουσιάστηκαν το 2016. Σε ένα διαφορετικό δημοσίευμα του Reuters μπορούμε να διαβάσουμε μια σειρά από τις διαφορές των αθλητών που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα παπούτσια έναντι των υπολοίπων:

-          Στην πρώτη παρουσία τους (των παπουτσιών) σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016, οι τρεις πρώτοι του Μαραθωνίου φορούσαν τη συγκεκριμένη σειρά

-          Ο Κενυάτης δρομέας μεγάλων αποστάσεων Έλιουντ Κιπτσόγκε είναι ο πρώτος αθλητής που κατέβασε το χρόνο του Μαραθωνίου της Βιέννης κάτω από τις δύο ώρες. Η συγκεκριμένη κούρσα ήταν ανεπίσημη.

-          Ο ίδιος αθλητής είναι και ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ με χρόνο 2:01:39, βελτιώνοντας κατά 78 δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ. Η βελτίωση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει συμβεί στο συγκεκριμένο άθλημα τα τελευταία 50 χρόνια.

-          Η επίσης Κενυάτισσα δρομέας Μπρίτζιντ Κόσγκεϊ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του Μαραθωνίου στις γυναίκες τον προηγούμενο Οκτώβριο, βελτιώνοντας το χρόνο κατά 81 δευτερόλεπτα.

Τα παραδείγματα μεμονωμένων αθλητών που παραθέτει το Reuters είναι αρκετά, ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα στατιστικό που έχει ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το Strava, την πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου για αθλητές, μέσα στο 2019 οι δρομείς Μαραθωνίου που φορούσαν τα Nike Vaporfly ήταν κατά μέσο όρο 8,7% ταχύτεροι από εκείνους που φορούσαν το δεύτερο πιο γρήγορο παπούτσι, το Adidas Boston.

Ο Οργανισμός World Athletics δεν έχει πάρει ακόμα την οριστική του απόφαση. Ωστόσο οι δηλώσεις εκπροσώπων του στο διεθνές ειδησογραφικό δίκτυο μαρτυρούν τη διάθεση του Οργανισμού να κάνει πιο αυστηρούς τους κανονισμούς του για την τεχνολογία παπουτσιών. «Ο Οργανισμός World Athletics συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το τι επιτρέπεται στις διοργανώσεις του» αναφέρει, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι ο ρόλος του Οργανισμού δεν είναι να καθορίσει την αγορά παπουτσιών για όλους. «Αν θέλουν κάποιοι να τρέξουν με το Vaporfly ή κάποιο άλλο παπούτσι δεν είναι ο ρόλος μας να τους σταματήσουμε. Όμως αν οι αθλητές θέλουν ένα πιστοποιημένο ρεκόρ/χρόνο τότε θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες» καταλήγει.

Λιτή είναι προς το παρόν η απάντηση της Nike, με την επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας να τονίζει το σεβασμό της προς τον Οργανισμό και να προσθέτει ότι δεν κατασκευάζει παπούτσια που επιστρέφουν στον αθλητή μεγαλύτερη ενέργεια από εκείνη που δαπανά.