Αποσύρεται ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού Go εξαιτίας του ΑΙ

Αποσύρεται ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού Go εξαιτίας του ΑΙ

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 28.11.2019

Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής Go αποτελεί την αιτία της απόσυρσης του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Lee Se-dol, σε ηλικία μόλις 36 χρονών. Οι δηλώσεις του κορεάτη παίκτη και ενός από τους καλύτερους που γνώρισε ίσως το πιο σύνθετο επιτραπέζιο παιχνίδι είναι ενδεικτικές. «Με την είσοδο του ΑΙ συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να επανέλθω στην κορυφή του αθλήματος ακόμα και αν καταφέρω με σκληρή προσπάθεια να επανέλθω στο Νο1 του κόσμου. Θα υπάρχει πάντα μία οντότητα που δεν θα μπορεί να ηττηθεί» ανέφερε χθες στο κορεατικό δίκτυο Yonhap News, εξηγώντας χθες τους λόγους της παραίτησής του.

Τρία χρόνια πριν, το 2016, ο τότε πρωταθλητής Lee Se-dol είχε έρθει αντιμέτωπος με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της DeepMind, AlphaGo, σε μια σειρά αγώνων, που στους παλιότερους ίσως θύμισε τους αγώνες (1996-1997) του Ρώσου μάστερ στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ εναντίον του τότε υπερυπολογιστή της IBM, Deep Blue. Ο Lee Se-dol σε μια σειρά πέντε αγώνων ηττήθηκε 4-1 από το ΑΙ σύστημα της DeepMind. Από τότε μέχρι σήμερα η εξέλιξη του συστήματος είναι ραγδαία και είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία έκδοσή του, AlphaGo Zero έχει νικήσει την αρχική έκδοσή του 100 συνεχόμενες φορές.

Το επίσημο τέλος της επαγγελματικής καριέρας του Lee Se-dol θα γίνει το Δεκέμβριο όταν και θα αντιμετωπίσει ένα άλλο ΑΙ σύστημα, το οποίο έχει αναπτυχθεί στη Νότιο Κορέα και έχει ήδη νικήσει και τους 5 καλύτερους παίκτες της χώρας. Το HanDol θα ξεκινήσει με ένα ελαφρύ μειονέκτημα απέναντι στον Lee Se-dol όμως ακόμα και αυτό ίσως να μην είναι αρκετό για να εξασφαλίσει τη νίκη στο πρώην Νο1 του κόσμου.