SpaceX: αυτό είναι το Starship με το οποίο θα κατακτήσουμε άλλους πλανήτες

SpaceX: αυτό είναι το Starship με το οποίο θα κατακτήσουμε άλλους πλανήτες

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 30.09.2019

Δέκα μήνες μετά την αποκάλυψη του ονόματος του διαστημοπλοίου που ετοιμάζει η SpaceX για τα μεγάλα διαστημικά ταξίδια ακόμα και μέχρι τον Άρη, η εταιρεία προχώρησε χθες σε μια λεπτομερή παρουσίαση των χαρακτηριστικών του αλλά και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για τις δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν.

Μήκους 50 μέτρων και διαμέτρου 9 το Starship θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 150 τόνους φορτίου και πληρώματος, χάρη στους πανίσχυρους κινητήρες του. Θα είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι για να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες που θα αναπτύσσονται και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο, σημείο-κλειδί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της SpaceX, Elon Musk, για να έχουν νόημα τα διαστημικά ταξίδια και να προσιτή η πραγματοποίησή τους. Για την εκτόξευσή του θα χρησιμοποιηθεί ο Super Heavy πύραυλος, μήκους σχεδόν 70 μέτρων, ο οποίος μετά τη “μεταφορά” του Starship στο διάστημα, θα επιστρέφει στη γη, για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Αρκετά φιλόδοξο είναι και το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε ο Elon Musk, καθώς μέσα στους επόμενους έξι μήνες φιλοδοξεί να έχει πραγματοποιήσει μία δοκιμή αποστολής σε τροχιά ενός πρωτότυπου του Starship. Ειδικότερα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ένα μικρότερο πρωτότυπο (Mark 1) θα πραγματοποιήσει ένα πρώτο, ελεγχόμενο άλμα στα 65 πόδια (30 μέτρα περίπου), τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η κατασκευή άλλων δύο πρωτοτύπων (Mark 2 και Mark 3) για να ακολουθήσει η αποστολή σε τροχιά των πρωτοτύπων Mark 4 και Mark 5 στο τέλος του εξαμήνου. Όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με τον εκθετικό ρυθμό των εξελίξεων στην κατασκευή του Starship είναι εφικτό ένα τέτοιο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα. Αμέσως μετά θα υλοποιηθεί πλήθος αποστολών για να ελεγχθεί η αξιοπιστία του Starship.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι έχει προβλεφθεί η δυνατότητα να ανεφοδιάζεται με καύσιμα το Starship στο διάστημα από ένα άλλο όμοιο διαστημόπλοιο, έτσι ώστε και να μην επιβαρύνεται η εκτόξευση από επιπλέον βάρος αλλά και να εξασφαλίζεται ικανή αυτονομία για τα μακρινά του ταξίδια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Starship θα μπορεί να μεταφέρει έως και 100 ανθρώπους σε άλλους πλανήτες. Πέρυσι ο Elon Musk είχε εκτιμήσει ότι είναι εφικτή μια πρώτη πραγματική αποστολή μέχρι το 2024.