Τι περιμένουμε να μας φέρει το 2019

Τι περιμένουμε να μας φέρει το 2019

Συντάκτης: Deasy @ 31.12.2018

Εκτός από τα γνωστά περί παγκόσμιας ειρήνης και τα πιο απλά περί υγείας, ευτυχίας και καλής προόδου από το 2019 περιμένουμε να μας φέρει κάμποσα τεχνολογικά καλούδια, κάποια από τα οποία θα σας δείξουμε τις επόμενες μέρες μιας και θα ανοίξει τις πόρτες της στο Λας Βέγκας η CES. Όμως εμείς αναζητούμε όπως ξέρεις και τη μεγάλη εικόνα, οπότε μετά από μία πολύωρη σύσκεψη εδώ στο deasy καταλήξαμε στα εξής ας τα πούμε ορόσημα που περιμένουμε στη νέα χρονιά

Πρόοδος στο 5G έξω αλλά όχι εδώ

Έχουμε την εντύπωση πως οι εταιρείες κινητής το παρακάνουν λίγο με το να τονίζουν και να ξανατονίζουν τα πλεονεκτήματα του 5G, τα οποία μέχρι σήμερα τα έχουν δει (όσοι τα έχουν δει) σε πιλοτικές δοκιμές και σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Στις παλιοσειρές αυτή η έμφαση φέρνει στο νου τις μέρες του WAP και του GPRS εκεί πίσω στις αρχές του αιώνα αλλά ποιος ξέρει μπορεί εμείς να κάνουμε λάθος. Πάντως στη νέα χρονιά θα δούμε και θα ακούσουμε περισσότερες δοκιμές, περισσότερς ανακοινώσεις και περισσότερα σχέδια αλλά τα σπουδαία θα έρθουν το 2020 όταν πρόκειται να λειτουργήσουν τα πρώτα κανονικά εμπορικά δίκτυα.

Οι αναδιπλούμενες συσκευές

Τις είδαμε, τις ξαναείδαμε, τις περιμέναμε, καιρός είναι να έρθουν. Θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση των καταναλωτών στη νέα κατηγορία φορητών συσκευών και τι αλλαγές θα σημάνει στον τρόπο χρήσης των εφαρμογών. Περιμένουμε επίσης να δούμε αν θα υπάρξει επίπτωση (και σε ποιο βαθμό) στις πωλήσεις των κλασικών smartphones και tablets. Ρωτάτε αν πιστεύουμε πως θα πωλούνται σαν ζεστά ψωμάκια; Ως συνήθως, οι πεινασμένοι για νέα προϊόντα καταναλωτές θα σπεύσουν, αλλά οι περισσότεροι θα περιμένουν την ωρίμανση των συσκευών και κυρίως τη μείωση των τιμών προς το τέλος του 2019 και κυρίως στο 2020.

Η μάχη του streaming

Αυτό είναι κάτι που δεν νομίζουμε πως θα ζήσουμε πολύ πολύ σύντομα στην Ελλάδα (για τα προηγούμενα δύο νομίζουμε πως θα πάρουμε έστω μία μυρωδιά), όπου το Netflix θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα κάνει ίσως τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους με πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης να ρίξουν νέες ιδέες στο τραπέζι. Έξω όμως περιμένουμε την έναρξη λειτουργίας του Disney+ που θα εγκαινιάσει την πρώτη μεγάλη μάχη στον χώρο του streaming. Μπορεί το Netflix του House of Cards, του Narcos και του Casa de Papel να ανταγωνιστεί τον θηριώδη όμιλο της Disney; Ίσως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η αξία της φράσης “content is king” θα αξιολογηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.

Ο απρόβλεπτος κύριος Ντόναλντ

Με έναν άνθρωπο σαν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν μπορείς να είσαι χαλαρός. Πολλές επιλογές του έχουν ήδη αγγίξει τον ψηφιακό κόσμο (με αποκορύφωμα την υπόθεση της δικτυακής ουδετερότητας) και μένει να δούμε αν η εμπορική διαμάχη με την Κίνα θα ενταθεί και θα επηρεάσει όλους τους κατασκευαστές που έχουν συμβόλαια με εταιρείες συναρμολόγησης στην ασιατική χώρα.