Θερμικοί Εκτυπωτές Ετικετών: δημιουργήστε ετικέτες υψηλής αισθητικής και ποιότητας, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά

Θερμικοί Εκτυπωτές Ετικετών: δημιουργήστε ετικέτες υψηλής αισθητικής και ποιότητας, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά

Συντάκτης: Advertorial @ 30.01.2019

Με τους θερμικούς Εκτυπωτές Ετικετών, ή αλλιώς Barcode Printers, μπορεί κάθε επαγγελματίας να δημιουργήσει πολύ εύκολα και απλά αυτοκόλλητες ετικέτες barcode, εισιτήρια, αυτοκόλλητες ετικέτες σήμανσης τιμών για ράφια κ.α., με πολύ γρήγορο και οικονομικό τρόπο. Οι Θερμικοί Εκτυπωτές ετικετών είναι πολύ διαδεδομένοι και τους συναντάμε σχεδόν παντού στην καθημερινότητά μας, από τις ταμειακές μηχανές διαφόρων εμπορικών καταστημάτων, έως τα εκδοτήρια εισιτηρίων, τα ATM, τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών κ.λπ.

Η τεχνολογία εκτύπωσης που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένοι εκτυπωτές ονομάζεται Θερμική Εκτύπωση και είναι πολύ οικονομική αφού δεν απαιτείται η χρήση μελανοταινίας.

Η Θερμική Κεφαλή Εκτύπωσης, αποτελεί το πιο βασικό εξάρτημα ενός Barcode Printer και λειτουργεί ως εξής: Τα θερμικά της στοιχεία θερμαίνονται, ώστε να εκτυπώσουν πάνω σε μια αυτοκόλλητη ετικέτα πληροφορίες, όπως: γράμματα, αριθμούς, barcodes και γραφικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτύπωση είναι πάντοτε μονόχρωμη -είτε πρόκειται για απευθείας Θερμική Εκτύπωση είτε για Εκτύπωση θερμικής Μεταφοράς- καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα έγχρωμων εκτυπώσεων με τους θερμικούς Εκτυπωτές Ετικετών.


Απεικόνιση των δύο τρόπων θερμικής εκτύπωσης: αριστερά η εκτύπωση θερμικής μεταφοράς και δεξιά η άμεση θερμική εκτύπωση (πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση).

 

Εκτύπωση θερμικής μεταφοράς (Thermal Transfer Printing)

Εκτυπωτές θερμικής μεταφοράς

Η εκτύπωση με τη μέθοδο της Θερμικής Μεταφοράςγίνεται με τη χρήση μελάνης, η οποία εκτυπώνεται από μία μελανοταινία στην ετικέτα, μέσω θερμότητας. Τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τρόπου εκτύπωσης είναι τα ακόλουθα

Πλεονεκτήματα:

- Περισσότερες επιλογές σε επίπεδο ετικετών και είδους χαρτιού: Χαρτί προ-εκτυπωμένο και μη, πλαστικό, γυαλιστερό ή ματ.

- Μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα στο χρόνο, καθώς και σε παράγοντες όπως είναι η ζέστη, το κρύο και η υγρασία.

- Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της Θερμικής Κεφαλής Εκτύπωσης. Λόγω της χρήσης ειδικής μελανοταινίας η κεφαλή δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τις ετικέτες.

Μειονεκτήματα:

- Το τελικό κόστος χρήσης είναι υψηλότερο λόγω της χρήσης μελανοταινίας

 

Άμεση θερμική εκτύπωση(Direct Thermal Printing)

Στην Άμεση Θερμική Εκτύπωση, η κεφαλή του Θερμικού Εκτυπωτή τυπώνει απευθείας πάνω στην ετικέτα θερμαίνοντας την επιφάνειά της και προκαλώντας μια χημική αντίδραση που αλλάζει το χρώμα της. Το χαρτί που χρησιμοποιείται σε αυτή τη μέθοδο είναι «θερμο-ευαίσθητο» και πάνω από μια ορισμένη θερμοκρασία αλλάζει χρώμα (μαυρίζει).

Πλεονεκτήματα:

- Δεν απαιτείται μελανοταινία, επομένως το συνολικό κόστος χρήσης είναι μικρότερο.

Μειονεκτήματα:

- Μικρότερη διάρκεια ζωής της κεφαλής εκτύπωσης, λόγω της απευθείας επαφής της με το χαρτί και της υψηλής θερμοκρασίας που απαιτείται για την εκτύπωση.

- Μικρότερη διάρκεια ζωής της ετικέτας - με το πέρασμα του χρόνου η ετικέτα ξεθωριάζει.

- Μεγαλύτερο κόστος των θερμικών ετικετών σε σχέση με τις απλές.